Nieuws

Penning van verdienste voor cardioloog Koster

maandag 11 april 2011

Afgelopen vrijdag ontving cardioloog en onderzoeker dr. Ruud Koster de Snellenpenning uit handen van Hans Stam, directeur van de Hartstichting. De uitreiking vond plaats tijdens zijn afscheidssymposium als cardioloog bij het AMC.

Koster kreeg deze penning van verdienste voor zijn bijzondere bijdrage aan de strijd tegen hart- en vaatziekten. En voor zijn toegewijde steun aan het werk van de Hartstichting.

Dit is de 3e keer dat de Hartstichting de penning uitreikt.

Grotere overlevingskans na hartstilstand
Ruud Koster De afgelopen ruim 30 jaar heeft Ruud Koster zich ingezet om de overlevingskans na een hartstilstand buiten het ziekenhuis te vergroten. Zo leverde hij met zijn wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit van reanimatie en het gebruik van AED's een belangrijke bijdrage aan het werk van de Hartstichting met als resultaat:
* veel leken kunnen reanimeren. Inmiddels heeft ruim 43% van de Nederlanders ouder dan 18 jaar een cursus gevolgd
* leken mogen een automatische externe defibrillator (AED) leren gebruiken. Dat AED's nu door iedereen gehanteerd mogen worden, lijkt vanzelfsprekend. Maar dat was het zo'n 10 jaar geleden nog niet

* een grotere verspreiding van de AED in openbare ruimten in Nederland, waaronder AED's in politiewagens en in een deel van het land ook in brandweervoertuigen

Vrijwilligerswerk voor de Hartstichting
Daarnaast is Koster voor de Hartstichting een grote inspirator en vervulde hij talrijke vrijwilligersfuncties. Zo was hij onder meer jarenlang lid van de Wetenschappelijke Adviesraad en adviseur van het Nationaal programma Hartstilstand.

De Hartstichting heeft in de afgelopen jaren altijd een beroep op hem kunnen doen om de pers te woord te staan, aan tv-optredens mee te werken en adviezen te verlenen.

Ruud Koster legt zijn werk als arts neer, maar blijft hij de komende jaren onderzoek doen.