Universiteit Twente

UT- instituut IGS scoort uitstekend

11 april 2011

Deze week is het rapport van de visitatiecommissie voor het UT - Institute for Innovation and Governance Studies (IGS) vastgesteld. "Als IGS niet zou bestaan, zou de Universiteit Twente het moeten uitvinden", stelt de commissie. Omdat het IGS technologie in context plaatst, ziet de commissie het IGS als een cruciaal onderzoeksinstituut voor de Universiteit Twente.

Het IGS (bestuurs- en bedrijfskunde, wetenschap- en technologiestudies) heeft in de afgelopen twee jaar zijn missie aangescherpt. Een analyse van trends in het openbaar bestuur en in het bestuur van ondernemingen leidde tot de vorming van vier onderzoeksclusters. Het IGS is volgens de commissie in een uitstekende positie om deze onderzoeksclusters in de komende jaren verder te ontwikkelen. Daarvoor is wel nodig dat het IGS verder kijkt dan enkele jaren. De commissie pleit voor een duidelijke strategie voor de langere termijn. De wetenschappelijke benadering, kwaliteit en internationale verankering van het IGS-onderzoek worden geprezen, en bieden volgens de commissie kansen om vruchtbare allianties tussen vakgroepen en disciplines te vormen.

De wetenschappelijke directeur van het IGS, prof. dr. Kees Aarts, is verheugd met het rapport: "De commissie ondersteunt niet alleen de gekozen koers maar geeft ook duidelijke aanbevelingen naar de toekomst toe. In het licht van de huidige bezuinigingen en de aankomende reorganisatie zijn dit waardevolle punten om rekening mee te houden."

De commissie bestond uit de hoogleraren Pieter Hooimeijer (Universiteit Utrecht), Geert Bouckaert (KU Leuven) en Pierre-Benoît Joly (IFRIS Paris). Het visitatierapport is onder auspiciën van de QANU (Quality Assurance Netherlands Universities) tot stand gekomen.

IGS
Het IGS bundelt het onderzoek op het gebied van publieke en private governance vraagstukken. Vanuit zijn kerndisciplines in de sociale wetenschappen worden vraagstukken veelal gerelateerd aan het technologisch onderzoek aan de Universiteit Twente. Hierdoor wordt niet alleen technologie in haar context geplaatst maar ontstaat ook een uniek onderzoeksprofiel op het gebied waar sociale en technologische innovaties met elkaar samenwerken.