Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Kwaliteit van paprikaâs en trostomaten verpakt in PLA lijkt beter

11 apr 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

De kwaliteit van paprikaâs en trostomaten verpakt in PLA lijkt hoger te scoren dan in de traditionele kunststoffen. Dit komt naar voren uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research, uitgevoerd in opdracht van Eosta (vermarkter van biologische groente en fruit), Taghleef Industries (fabrikant van verpakkingsfoliën) en Bio4Pack (totaalleverancier van bioverpakkingen). Eerder onderzoek van Food & Biobased Research dit jaar bewees al dat verpakkingsmaterialen zoals suikerrietvezels, PLA-schaaltjes en PLA-folies beter scoren op milieuprestaties.

âWe geven retailers hiermee een tool in handen om minder derving te hebben in de winkels en gelijktijdig iets goeds te doen voor het milieuâ, zegt Paul Hendriks, die binnen Eosta verantwoordelijk is voor de verpakkingen van Nature & More. âWij gebruiken al jaren composteerbare verpakkingen uit hernieuwbare grondstoffen en zijn blij dat wetenschappelijk onderzoek nu ondersteunt wat wij al die tijd al ervaren. In de praktijk blijkt dat onze versproducten twee dagen langer houdbaar blijven in PLAâ. Eosta introduceerde de composteerbare verpakking als eerste bij de Europese consument (in 2005). Inmiddels is het bedrijf de grootste afnemer van composteerbare verpakkingen uit hernieuwbare grondstoffen in de AGF-branche.

De PLA-verpakkingen van de opdrachtgevers van het onderzoek (Eosta, Taghleef Industries en Bio4Pack) zijn gekocht onder het source options programm, wat inhoudt dat de bedrijven meewerken aan de vraag naar niet GM*-maïs.


* genetische modificatie

Contact
Fàtima Pereira da Silva
fatima.pereiradasilva@wur.nl
0317 480 232