NCRV

NCRV Dokument Toen was ik al beroemd - een ode aan de ongepastheid

Ingezonden door NCRV op 28 februari, 2011 - 12:26


maandag, 11 april, 2011 - 22:55
Zender:
Nederland 2

Op maandagavond 11 april zendt NCRV Dokument de documentaire Toen was ik al beroemd uit over Joop Korzelius. Korzelius was in de jaren vijftig van de vorige eeuw een van de belangrijkste jazzdrummers van Europa. Hij verdiende bakken met geld en had altijd meisjes achter zich aan. Tegenwoordig zit de 84-jarige Joop op een bankje voor het Leger des Heils - door Joop gekscherend "het Leger des Hels" genoemd - met een halve liter bier in zijn hand. Een groter contrast tussen het glamourleven van toen en het leven nu lijkt niet mogelijk.

Met lichtjes in zijn ogen vertelt Joop over zijn optreden in het Koninklijk Paleis, waar Prins Bernhard "een moppie meespeelde". Joop speelde met het radio-orkest The Skymasters en met Wim Sonneveld. Het grootste succes vierde hij met het Flamingo-kwintet. Zijn (oud-) collega`s zijn vol lof over hem. Volgens de bekende slagwerker Han Bennink was Joop zijn idool, "de allergrootste". Maar Joop is ook een moeilijke jongen. Drummer en vriend John Engels herinnert zich dat Joop tijdens een concert waar hij drumde een pakje sigaretten ging halen en niet terug kwam. Ook bij The Skymasters moet Joop regelmatig het veld ruimen vanwege zijn onberekenbare gedrag.

Wanneer Joop 84 jaar wordt, viert hij zijn verjaardag samen met zijn vrienden van de straat. Zijn zus uit `t Gooi belt hem op om hem te feliciteren. De familie vindt het maar niks, Joops keuze voor het bestaan als outcast. "Je moeder had dit nooit goed gevonden", zegt zijn zus. Zij weet dat Joop maar één ding wil voor zijn verjaardag, en daarom bestelt ze mokkend drank voor hem in de slijterij tegenover het Leger des Heils.

Joop loopt het bejaardenhuis binnen. De hulpverleners vinden dat de ex-drummer zijn levensavond moet slijten in een tehuis op stand, in een kamer-met-uitzicht-op-de-kastanjeboom. Terwijl de oudjes in de gezelschapsruimte soezend wachten op hun koffie, verlangt Joop plotseling heel erg naar zijn `eye-opener', het eerste biertje van de dag. Hoe vreselijk zijn familie het ook vindt dat Joop in de opvang van het Leger des Heils woont, voorlopig is hij niet weg uit zijn geliefde, bedompte kamertje.

Regie: Carin Goeijers
Productie: Interakt, René Mendel
Programma:
NCRV Dokument
Foto:
NCRV Dokument Toen was ik al beroemd
NCRV Dokument Toen was ik al beroemd
NCRV Dokument Toen was ik al beroemd
NCRV Dokument Toen was ik al beroemd
NCRV Dokument Toen was ik al beroemd
NCRV Dokument Toen was ik al beroemd
Website:
NCRV Dokument