Ingezonden persbericht


WALK ON A LINE... NIEUW WERK VAN PAULIEN OLTHETEN
PERSBERICHT_MRT.2011 WALK ON A LINE... PAULIEN OLTHETEN TENTOONSTELLING 09.APR_19.JUN.2011 OPENING 09.APR.2011

Jong Nederlands talent Paulien Oltheten (1982) reist met haar camera over de wereld. Terloops maar trefzeker maakt zij op straat foto's en films van mensen die langslopen, wachten of rondhangen. Haar interesse gaat daarbij met name uit naar terloopse gebaren, onbewuste lichaamstaal en poses. In Walk on a Line... maakt Oltheten een nieuwe installatie voor het Nederlands Fotomuseum met dit keer haar videowerk als uitgangspunt. De keuze van videowerken is afgeleid van de structuur van haar nieuwe boek die tijdens de tentoonstelling onder dezelfde titel verschijnt bij NAi Uitgevers. In gelimiteerde oplage ook een speciale editie van het boek, met twee afdrukken en gesigneerd door Oltheten zelf. Het is een installatie over `Gedachten, lijnen, vouwen en rimpels, tussenruimtes en sporen. Alledaags en absurd. Echt en geënsceneerd.'

De beelden van Oltheten lijken registraties van toevallige momenten, maar de vastgelegde situaties zijn vaak op basis van observaties door haar gecreëerd. "Ik heb ze gevraagd te leunen, ze stonden namelijk recht (wat minder mooi was)", schrijft ze als commentaar bij het beeld van een simultane buiging van twee dames achter een drankstalletje. Oltheten verwerkt het foto- en filmmateriaal in ruimtelijke installaties waar zij ook haar aantekeningen en schetsen aan toevoegt. Met grote precisie creëert zij aan de hand van verschillende materialen, objecten en presentatietechnieken ruimtelijke opstellingen die er voor de bezoeker informeel en tijdelijk uit zien. Door `vrije' verdeling van werken en kleine ingrepen in de ruimte wordt hij of zij door de ruimte geleid, zodat kijken en bewegen tot één ervaring worden.



Talent - tentoonstellingen, opdrachten, boeken en prijzen Paulien Oltheten (Nijmegen, 1982) is een van de meest getalenteerde beeldend kunstenaars in Nederland. Zij exposeerde onder meer in Museum Boijmans van Beuningen, Dvir Gallery in Tel Aviv, MMOMA in Moskou en het Nederlands Fotomuseum. Het Stedelijk Museum Amsterdam, het CBK Dordrecht en het Nederlands Fotomuseum kochten werk van haar aan. Zij maakte werk in opdracht voor het Havenbedrijf Rotterdam, NRC Handelsblad, NRC Next en de Tweede Kamer. In 2010 viel de Lecturis Award (voorheen Thieme Art Award) haar ten deel, die tijdens Art Amsterdam in mei 2011 zal worden uitgereikt. Eerder won zij de Bommel van Dam Prijs en werd zij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Paulien Oltheten wordt vertegenwoordigd door galerie Fons Welters. Oltheten publiceerde in 2007 het boek Theater van de straat (NAi Uitgevers), met een tekst van Hans Aarsman. Met dank aan Fonds BKVB, het SNS Reaal Fonds en de Van Bijlevelt Stichting. Boek Paulien Oltheten. Photo's grom Japan and my archive Walk on a line, the idea to deviate from it, for example in a film. NAi Uitgevers | Gebonden | Kleur | 240 pagina's |20 x 27 cm | Vormgeving: Joost Grootens Engelse editie | ISBN 978-90-5662-799-7 Prijs 29,50, ook te koop in de museumwinkel en online shop. Speciale gelimiteerde editie, met twee afdrukken. Oplage van 100 exemplaren. Met de hand genummerd en gesigneerd door Paulien Oltheten. Het boek wordt geleverd met twee door de kunstenaar geautoriseerde en genummerde afdrukken van het werk Jasje over envelop, elk op een formaat 13 x 18 cm. NAi Uitgevers | ISBN 905-66-2821-6 Prijs 250, ook te koop in de museumwinkel.

Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332 3072 AR Rotterdam www.nederlandsfotomuseum.nl

Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag 10 tot 17 uur Zaterdag en zondag 11 tot 17 uur