Nationale campagne ëGOEDE HEELKUNDE IS VEILIGE HEELKUNDE»

11/04/2011 11:14

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

FOD Volksgezondheid lanceert eerste nationale campagne «GOEDE HEELKUNDE IS VEILIGE HEELKUNDE» op 11 april 2011

In de operatiekwartieren van de Belgische ziekenhuizen gebeuren elk jaar gemiddeld 1 à 2 incidenten waarbij een lichaamsvreemd voorwerp tijdens een ingreep in het lichaam van de patiënt wordt achtergelaten. Om dat soort van incidenten te voorkomen, organiseert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) zijn eerste nationale campagne «Goede Heelkunde is Veilige Heelkunde».

De campagne «Goede Heelkunde is Veilige Heelkunde» kadert in het programma "Safe Surgery Saves Lives" van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Doel

Doel van deze campagne is het promoten van het gebruik, op vrijwillige basis, van een checklist bij elke heelkundige ingreep. Met deze checklist worden 19 kritieke punten systematisch gecontroleerd op de drie belangrijkste momenten van een ingreep:

* vóór de anesthesie: de identiteit van de patiënt, heeft de patiënt een allergie, ...

* vóór de incisie van de huid: de verificatie van de geplande ingreep, de verificatie van de plaats van de ingreep, zo nodig de toediening van antibiotica,...

* na de ingreep: tellen van het materiaal (kompressen, naalden, ...), de postoperatieve behandeling van de patiënt, ...

Deze "Safe Surgery Checklist" is één van de cruciale elementen om ongewenste incidenten in het operatiekwartier te voorkomen.

Campagnemateriaal

Alle Belgische ziekenhuizen ontvangen vier documenten met praktische instructies voor de invoering van de "Safe Surgery Checklist":

1. een affiche bestemd voor het operatiekwartier. Op de affiche kunnen de verschillende verantwoordelijken en directies van het ziekenhuis een intentieverklaring ondertekenen

2. een Nederlandstalige "Safe Surgery Checklist"

3. de handleiding voor de invoering van de "Safe Surgery Checklist"

4. een oproep om zich in te schrijven voor deelname aan de wereldwijde actie « Safe Surgery Saves Lives » van de WGO .

Het campagnemateriaal wordt ook opgestuurd naar de scholen voor verpleegkunde en de medische faculteiten van de universiteiten.

___________________________

Meer info

Jan Eyckmans

Woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

jan.eyckmans@health.fgov.be

Gsm: 0495 25 47 24

Aanvraag documenten

Stéphanie Maquoi

Stephanie.maquoi@health.fgov.be

02/524 85 70

Nuttige links

www.patient-safety.be

http://www.who.int/patientsafety/safesurgery/fr/index.html

www.safesurg.org

De rol van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO)

Om wereldwijd de veiligheid te verbeteren van patiënten die een heelkundige ingreep ondergaan, ontwikkelde de WGO de "Safe Surgery Checklist" in samenwerking met een uitgekozen team van deskundigen die allen betrokken zijn bij de activiteiten in het operatiekwartier: anesthesisten, verpleegkundigen, chirurgen, patiënten en andere gezondheidswerkers.

De "Safe Surgery Checklist" werd uitgetest in een pilootstudie op verschillende plaatsen ter wereld (Haynes, New England Journal of Medicine, januari 2009): de studie toonde een reductie van de complicaties en sterfte met meer dan 30 %.

De "Safe Surgery Checklist" werd ontwikkeld naar het voorbeeld van de veiligheidsprocedures in de luchtvaart, waaronder de checklists.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel