Ingezonden persbericht


Innovatieve site valt in de prijzen

Best of the Web award voor Nationaal Historisch Museum

Tijdens de internationale Museums and the Web conferentie in Philadelphia heeft de website www.innl.nl van het Nationaal Historisch Museum de prestigieuze Best of the Web award gewonnen in de categorie Innovatie. Een internationale jury van museumprofessionals reikt deze jaarlijkse prijs uit. Het is één van de belangrijkste internationale erkenningen van succesvolle museumprojecten op het gebied van nieuwe media en technologie.

Het Nationaal Historisch Museum heeft grote ambities op het gebied van nieuwe media en technologie. De innovatieve website vormt de basis van vele (online) activiteiten met als doel de historische beleving te stimuleren. Voorbeelden uit het afgelopen jaar zijn: de fototentoonstelling Nieuwe Groeten Uit... (het huidige Nederland in ansichtkaarten), de Nationale Portrettengalerij (Nederlanders over hun historische helden) en de Nationale Automatiek (alledaagse objecten met historische betekenis).

Corporate informatie en historische inhoud
Op de website kan iedereen zijn eigen geschiedenis toevoegen of die van anderen aanvullen en verbeteren. De semantische webopbouw maakt het mogelijk betekenisvolle relaties te leggen tussen de inhoud van de website en persoonlijke verhalen. Daarnaast zette het museum het INNL netwerk op: een landelijk netwerk van historische collecties en communities. Het INNL netwerk verbindt nu zo'n 500.000 verhalen, foto's, objecten, persoonsbeschrijvingen en andere historische inhoud van onder andere het Amsterdam Museum, het Joods Historisch Museum, en de ANP Foundation. De site is ontwikkeld in samenwerking met Mediamatic en Lava.

Vernieuwende aanpak
Het concept van het Nationaal Historisch Museum werd positief ontvangen door een jury van internationale museumprofessionals. Zo biedt het een interessante kijk op de toekomst van musea online en is het een voorbeeld voor de sector. Algemeen directeur Erik Schilp is trots op de prijs: 'Het Nationaal Historisch Museum wil historische informatie op een aantrekkelijke, interactieve manier aanbieden. De site innl.nl is ook vanuit dit concept ontwikkeld. Ik vind het goed om te zien dat deze vernieuwende aanpak internationaal gewaardeerd wordt.'

Over het Nationaal Historisch Museum
Het museum streeft ernaar de geschiedenis toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Door nieuwe vormen van publieksbereik te ontwikkelen, wil het museum het enthousiasme voor geschiedenis stimuleren. Dat gebeurt onder meer door actieve samenwerking met partners en de combinatie van traditionele en nieuwe media. Bij de organisatie van tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, werkt het museum actief samen met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.


Noot voor redacties

--
Noot voor de redactie (