D66

maandag 11 april 2011

D66 wil EU Commissie Stiekem voor toezicht geheime dienst

Europarlementslid Sophie in ´t Veld pleit voor een Europese ´Commissie Stiekem´, die net als de gelijknamige Nederlandse Tweede Kamercommissie voor de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten fractievoorzitters in vertrouwen bijpraat over activiteiten van geheime diensten.

In 't Veld heeft hiertoe vandaag in het Europees Parlement opgeroepen, tijdens de presentatie van het voorlopig rapport over de ontwikkeling van Europese inlichtingendiensten, SitCen genoemd.

Fatsoenlijk Europees toezicht

In 't Veld is bezorgd over het gebrek aan transparantie in de samenwerking tussen nationale inlichtingendiensten die de vorm begint aan te nemen van een EU inlichtingendienst. ''Alleen via een regelmatige dialoog kan het Europees Parlement fatsoenlijk democratisch inzicht krijgen in de nogal mistige activiteiten van dit orgaan´, aldus In ´t Veld.

SitCen nog geen Europese ´ M´

In ´t Veld: ´Er is nog geen sprake van een Europese ´M´, ook zijn er nog geen EU geheimagenten, maar SitCen kan zich wel in die richting ontwikkelen. We moeten erop toezien dat de ontwikkeling van democratisch toezicht op inlichtingenwerk op Europees niveau, gelijk oploopt met de ontwikkeling van een dergelijke inlichtingendienst´.

SitCen legt nu aan niemand verantwoording af

Strikt genomen is het aan de lidstaten zelf om toezicht te houden op de inlichtingendiensten. Maar die zien het voor het gemak als een 'Europese aangelegenheid' , en dus legt SitCen vooralsnog aan geen enkel nationaal parlement verantwoording af. ´Een van de kernwaarden van D66 is dat macht gecontroleerd wordt. Voor de verdere ontwikkeling van een EU-intelligentiedienst is dit dan ook een absolute basisvoorwaarde´ zegt Europarlementslid In ´t Veld.