Vier dagvaardingen tegen Arkefly in duikbagagezaak


EINDHOVEN, 20110411 -- Luchtvaartmaatschappij Arkefly is door vier duikers gedagvaard om te verschijnen voor de kantonrechter in ’s-Gravenhage, Middelburg, Tiel en Eindhoven. Inzet van de juridische strijd is de door Arkefly aan duikers in rekening gebrachte toeslag omdat in hun koffers duikartikelen aanwezig waren. En dat terwijl de koffers beneden het maximaal toegestane gewicht bleven.

Hoe het begon
Op 26 november 2010 vliegt Bill Megens met een groep van 15 personen naar Curaçao voor een duikvakantie. Bij het inchecken blijkt dat ze € 30 per persoon aan Arkefly moeten betalen omdat in de koffers duikspullen zitten terwijl er geen sprake was van overbagage. Ze laten het er niet bij zitten. Na terugkeer in Nederland schakelt Bill zijn advocaat in en met veel moeite lukt het om het gehele betaalde bedrag met rente en kosten terugbetaald te krijgen.

Het Duikers voor duikers-initiatief 

Bill, werkzaam in de duikbranche, besluit om op de website Diveshop.nl mededeling te doen van zijn ervaringen met Arkefly. Onmiddellijk na de publicatie volgen honderden reacties van duikers. Samen met zijn advocaat start Bill het initiatief Duikers voor duikers, bedoeld om gedupeerde duikers de gelegenheid te bieden om het door hen aan Arkefly betaalde bedrag terug te claimen.

Sommatiebrieven aan Arkefly 

Sommatiebrieven aan Arkefly halen niets uit. Hoewel uit de door Arkefly openbaar gemaakte ‘Tarievenlijst bijzondere bagage per 1 november 2009’ blijkt dat duikbagage onder de normale bagagevrijdom valt, weigert Arkefly om de in rekening gebrachte toeslagen terug te betalen. 

Het standpunt van Duikers voor Duikers 

Twee koffers van gelijke vorm en gewicht moeten dezelfde prijs hebben, ongeacht de inhoud daarvan. Een koffer met duikspullen mag niet anders worden behandeld door Arkefly dan bijvoorbeeld een koffer met tennisspullen, uitgaande van een zelfde gewicht. De toeslagen die Arkefly in rekening heeft gebracht, moeten aan de duikers worden terugbetaald.

 De verdere procedure

Duikers voor duikers heeft 4 proefprocedures aangespannen tegen Arkefly. In alle 4 de procedures heeft de advocaat van Arkefly uitstel gevraagd om te mogen reageren op de dagvaarding. Het door Arkefly te voeren verweer is dus nog niet bekend.

Kunnen duikers zich nog aanmelden bij Duikers voor duikers?

Iedere duiker die na 1 november 2009 heeft gevlogen met Arkefly en een toeslag heeft betaald in verband met het meenemen van duikspullen kan zich nog steeds melden bij Duikers voor duikers





Ingezonden persbericht