Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

HET LAKS STAAKT NIET!

In verschillende media was het al te lezen, een aantal Amsterdamse scholieren heeft besloten om op 4 april te gaan staken voor minder huiswerk en lesuren, ook zijn ze van mening dat de zomervakantie niet vijf dagen korten mag worden. Het LAKS steunt de acties van deze scholieren niet. We krijgen geen klachten over een te hoge werkdruk, daarnaast is een misverstand dat scholieren minder vakantie krijgen, de vijf vrije dagen worden verspreid over het schooljaar ingepland.

Het begon als een project voor levensbeschouwing, maar is uiteindelijk door middel van social media uitgegroeid tot een potentiële landelijke staking. De Amsterdamse scholieren vinden dat er een te hoge werkdruk ontstaat door te veel lesuren en huiswerk. Oververmoeidheid, lage prestaties en te weinig vrije tijd zouden hier het gevolg van zijn. Ook protesteren de scholieren tegen een verkorte zomervakantie.

Het LAKS pleit voor beter onderwijs en is fel tegen het grote aantal ophokuren dat nu in het voortgezet onderwijs gegeven wordt. We krijgen veel klachten binnen over ophokuren op scholen, maar we hebben geen signalen binnen gekregen over een te hoge werkdruk. Daarnaast is het niet juist om te denken dat de scholieren minder vakantie krijgen. De zomervakantie wordt dan wel vijf dagen korter, deze vijf vrije dagen worden echter verspreid over het schooljaar. Door het jaar heen krijg je daardoor extra vrij, dit is juist bedacht om de werkdruk door het jaar heen te verlagen en om meer rustmomenten in te bouwen. Maar dat lijken de Amsterdamse scholieren niet te willen zien.

Op dit moment hebben de scholieren enkel opgeroepen om op 4 april je lessen niet te volgen, verder zijn er geen centrale acties gepland. Het LAKS roept scholieren die echt een probleem hebben met een hoge werkdruk op om contact op te nemen, dan kunnen we het probleem samen met je school oplossen. Het is beter om eerst in gesprek te gaan met je schoolleiding alvorens te gaan staken. Het LAKS steunt de protesten voorlopig niet, maar blijft in gesprek met de Amsterdamse scholieren.

Deel |