Ingezonden persbericht


De bionische mens: wil ik een robot aan mijn lijf?

Zou het niet geweldig zijn als mensen met handicaps, spierziekten of reuma door een robotcorset beter mee kunnen doen aan het gewone leven? Menselijke functies zijn niet gemakkelijk over te nemen door een robot die preciezer, sterker en sneller is dan een mens. Vooral de interactie tussen het menselijke centrale zenuwstelsel en de besturing is niet eenvoudig. Hoe 'weet' de robot wat de mens wil en tegelijkertijd, hoe weet de mens wat de robot doet? Bart Koopman spreekt op maandag 11 april, in de Rode Hoed, over de toekomst van een robot aan ons lijf.

Hoe kun je natuurlijke systemen en wetten technologisch toepassen in het leven van de mens? Een bionische mens lijkt nog ver weg. Toch zijn er al veel technologische toepassingen die menselijke functies kunnen overnemen. Zo verliezen Duchenne patiënten naarmate de ziekte vordert spierkracht. Een adaptieve armrobot kan steeds meer taken ondersteunen en op den duur zelfs overnemen. Bart Koopman is hoogleraar biomedische werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente en zal de laatste ontwikkelingen op dit vlak toelichten.

Moderator: Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist Elsevier.

Het Wetenschapscafé is een initiatief van De Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure en wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Universitair Medisch Centrum, AMC-UvA, VU medisch centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ, Netherlands Consortium for Healthy Ageing. Datum: 11 april. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten ¤ 7,50 en ¤ 6,50 (CJP/studenten/stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 638 56 06.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.

Afb. 1, Robot arm




Ingezonden persbericht