IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 11 april t/m vrijdag 15 april 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 11 april
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Met Alexander Heldring een gesprek over zijn boek 'Het Saramacca Project. Een plan van joodse kolonisatie in Suriname'. Heldring is oud-ambassadeur en promoveerde eind 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de naoorlogse plannen van de Nederlandse regering om 30.000 Europese joden in Suriname te vestigen.


* Dinsdag 12 april
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Jurgen Maas ontvangst schrijver Abdelkader Benali. Niet alleen verschijnt binnenkort zijn boek 'Oost is West; reisverslagen, reportages en beschouwingen over de Arabische wereld', maar ook startte zondag zijn tv-programma 'Benali Boekt', waarin hij een kijkje in het persoonlijke leven van zes Nederlandse schrijvers biedt.


* Woensdag 13 april
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Te gast is prof. dr. Guido de Wert, hoogleraar ethiek van voortplantingsgeneeskunde en erfelijkheidsonderzoek aan de Universiteit Maastricht, tevens verbonden aan het Centre for Society and Genomics. Voor de Gezondheidsraad schreef De Wert mee aan een rapport over het duizenddollargenoom. Binnenkort wordt het mogelijk om je voor minder dan 1000 dollar genetisch in kaart te laten brengen. Maar wat gebeurt er met de uitkomst van dergelijk onderzoek? Is het alleen nuttig voor medische doeleinden of heeft het ook gevolgen voor je zorgverzekering? En moet iedereen zo'n onderzoek standaard ondergaan?


* Donderdag 14 april
Omroep: IKON, presentatie: Mieke Spaans

Sinds 1 april is Marc Dullaert de eerste Nederlandse kinderombudsman. Hij moet ervoor zorgen dat rechten van kinderen en jongeren worden nageleefd. Dullaert is de oprichter van kinderrechtenorganisatie KidsRights en daarvoor was hij tv-producent.


* Vrijdag 15 april
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Met Rene van Slooten een gesprek over Edgar Allen Poe. Chemisch technoloog Van Slooten bestudeert al dertig jaar de onderbelichte filosofische en wetenschappelijke kanten van het werk van Edgar Allen Poe. Poe is vooral bekend vanwege zijn fantastische vertellingen, maar er is steeds meer aanleiding om aan te nemen dat hij ook de basis legde voor de theorie van de oerknal en die van het uitdijend heelal. Einstein zelf schreef lovend over Poe's wetenschappelijke inzicht en met name Poe's Eureka blijkt baanbrekend te zijn. Van Slooten vertaalde dit werk in het Nederlands en gaf het uit.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl