Ingezonden persbericht



EERA: 1000 onderzoekers werken vandaag aan de ontwikkeling van de volgende generatie technologieën

Meer dan 1000 onderzoekers, afkomstig van meer dan 70 vooraanstaande Europese onderzoeksinstituten op het gebied van energie, zijn betrokken in de verschillende Gezamenlijke Programma's van EERA. Deze wetenschappers richten zich op versnelling van oplevering van een nieuwe generatie energietechnologieën aan de industrie om zo bij te dragen aan de 20-20-20 doelstellingen. Binnen Europa is dit een ongekende samenwerking op het gebied van strategisch energieonderzoek, dat zich richt op versnelling van energietechnologieontwikkeling, waarbij individuele onderzoeksgroepen beter toegang verschaft wordt tot kennis en faciliteiten en worden optimale condities gecreëerd om ze datgene te laten doen waar ze het best in zijn. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) speelt een belangrijke rol in dit samenwerkingsverband met bijdragen aan vijf onderzoeksprogramma's en een coördinerende rol voor het programma fotovoltaïsche zonne-energie.

Dit sterk staaltje samenwerking, dat de komende jaren verder uitgebreid zal worden, is mogelijk gemaakt door de European Energy Research Alliance (EERA), een van de instrumenten gedefinieerd door de EU in het kader van het Strategic Energy Technology Plan-SET-Plan (opgezet door de Europese Commissie om de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2020 te realiseren).

Twee jaar na de opstart is EERA uitgegroeid tot een realiteit. Er zijn Europese Gezamenlijke Programma's ontwikkeld waarin belangrijke Europese stakeholders op het gebied van onderzoek hun kennis en hulpmiddelen met elkaar delen. Dankzij EERA wordt defragmentatie en concentratie van inspanningen op het gebied van energieonderzoek realiteit, wat leidt tot bespoediging van resultaten.

Er zijn inmiddels zeven Gezamenlijke Programma's opgezet op het gebied van Intelligente Netten, Geothermische energie, PV, Wind, CO2-afvang en -oplag, Materialen voor Nucleair en Bio-energie.

Binnenkort volgen nog meer gezamenlijke programma's. Een aantal programma's op het gebied van Geconcentreerde Zonne-energie, Golf- en Getijdenenergie, Slimme Steden, Geavanceerde Materialen en Processen voor Energietoepassingen en Energieopslag is reeds in voorbereiding.

Alle gezamenlijke EERA-programma's staan open voor nieuwe deelnemers om zo een echt en actief Europees onderzoeksveld op het gebied van energieonderzoek te creëren. Om hun deelname te faciliteren hebben Europese universiteiten zich georganiseerd in het European Platform of Universities Engaged in Energy Research (EPUE) dat is opgezet door de European University Association (EUA).

De eerste resultaten worden gepresenteerd tijdens het eerste EERA Annual Congress dat plaats vindt in Brussel op 11 en 12 April, tijdens de Europese Week van de Duurzame Energie.

Dit evenement wordt afgesloten met een politieke bijeenkomst op hoog niveau bij het Europese Parlement, dat geopend wordt door Jerzy Buzek van het Europese Parlement en Günther Öttinger, de Europese Commissaris voor Energie, evenals twee leden van het Europese Parlement, Antonio Cancian (lid van de fractie van de Europese Volkspartij) en Edit Herczog (lid van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten). Voorzitter van de European Research Alliance, Henrik Bindslev, directeur van DTU, en Giovanni Lelli, president-directeur van ENEA en Hervé Bernard, adjunct-directeur van CEA zullen de nadruk leggen op het groeiend belang van energieonderzoek in het huidige politieke kader. Aan de Ronde Tafelsessie wordt deelgenomen door Rudolph Strohmeier, Adjunct Directeur-generaal DG R&I, Europese Commissie, Knut Kübler, Lid van de SET Plan Stuurgroep voor Duitsland en Stephane Andrieux, Wetenschappelijk Directeur van EDF Research and Development. Het eerste EERA Annual Congress wordt afgesloten door Antonio Tajani, de Europese Commissaris voor Industrie en Ondernemerschap.

Meer Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ECN-coördinator Bas van Bree, telefoonnummer: 0224-564427, of per e-mail: vanbree@ecn.nl.



Ingezonden persbericht