Raad van State


Persagenda

maandag 11 april 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Roosendaal van het bestemmingsplan 'Moskee Burgemeester
Schneiderlaan/Kortendijksestraat'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een moskee mogelijk op die locatie. Een echtpaar dat naast de geplande locatie woont, heeft bezwaren tegen de komst van de moskee en komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het echtpaar vreest aantasting van het woongenot, geluidsoverlast en verkeersoverlast. Ook een aantal andere omwonenden komt in beroep. Zij vrezen vooral voor overlast van het multifunctioneel centrum waarin de moskee gevestigd zal worden. Ook vinden zij het centrum niet passen in de omgeving. (zaaknummer 200910161/1)

10.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Druten om maatregelen te treffen tegen het bedrijfsgebruik van enkele gronden in de Drutensche Waarden en het gebruik van gronden als ontsluitingsweg. Het gaat om een aantal bedrijven die in de Drutensche Waarden is gevestigd. Een aantal inwoners uit Boven Leeuwen had het gemeentebestuur om maatregelen tegen die bedrijven gevraagd. Het gemeentebestuur heeft dat verzoek afgewezen. Het bestemmingsplan staat de bedrijven weliswaar niet toe, maar het gemeentebestuur vindt dat het belang van de bewoners niet opweegt tegen het belang van de bedrijven om daar te blijven. Het gebruik van de agrarische gronden als ontsluitingsweg zou bovendien niet in strijd zijn met het bestemmingsplan, aldus het gemeentebestuur. De rechtbank in Arnhem oordeelde in september 2010 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren. De rechtbank was verder van oordeel dat het gebruik van de agrarische gronden als ontsluitingsweg wel in strijd was met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de inwoners komen in hoger beroep omdat zij vinden dat de rechtbank had moeten bepalen op welke termijn het gemeentebestuur opnieuw op hun verzoek moet beslissen. (zaaknummer 201009807/1)

10.30 uur

Zitting over de vergunning die de voormalig minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan RWE Power AG voor een kolengestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven. De centrale is in aanbouw. De minister heeft de vergunning verleend omdat de centrale nadelige effecten kan hebben op het beschermde deel van de Waddenzee dat is gelegen in het zogenoemde 'betwiste gebied' bij de Eems-Dollard. Nederland en Duitsland zijn het er niet over eens hoe de grens tussen beide landen in dit gebied nu precies loopt. De zitting gaat ook over de vergunning die de colleges van gedeputeerde staten van Groningen en Friesland op grond van de Natuurbeschermingswet hebben verleend voor dezelfde centrale. De provinciebesturen hebben deze vergunningen verleend omdat de RWE-centrale ook nadelige effecten kan hebben op de beschermde natuurgebieden Duinen Ameland, Duinen Terschelling, Duinen Schiermonnikoog, Noordzeekustzone en Waddenzee. Greenpeace, de Waddenvereniging, Stichting Het Groninger Landschap, de vereniging Natuurmonumenten, de Duitse gemeente Stadt Borkum en de Groningse Milieufederatie verzetten zich tegen de vergunningen en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de bouw van de centrales in samenhang met de verdieping van de vaargeul en de uitbreiding van de Eemshaven zou moeten worden beoordeeld. Verder zijn zij er niet van overtuigd dat de RWE centrale een groot openbaar belang dient. Bovendien had moet worden gekeken naar andere locaties voor de centrale. Ook zou de centrale leiden tot een te hoge uitstoot van stikstof op het kwetsbare duingebied, zeker nu ook in Duitsland vijf kolencentrales worden gebouwd. De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB), die ook tegen de vergunningen in beroep komt, maakt zich eveneens zorgen over de stikstofuitstoot. Verder zijn de organisaties van mening dat er te weinig onderzoek is gedaan naar geluidsoverlast en de uitstoot van fluoriden, dioxinen en zware metalen op de beschermde natuurgebieden. Er is bovendien te weinig onderzoek gedaan naar de invloed van de centrale op beschermde vogelsoorten. Ook RWE komt in beroep. Het bedrijf is het niet eens met het duinherstelplan dat het bedrijf moet uitvoeren om de negatieve gevolgen op de beschermde duingebieden te compenseren. De Raad van State heeft deze zaken in maart 2010 al eens op een zitting behandeld. Het ging toen alleen om de vraag of de minister en de provinciebesturen advies aan de Europese Commissie hadden moeten vragen vóórdat zij de vergunningen verleenden. Vandaag en op maandag 18 april zullen de inhoudelijke bezwaren tegen de vergunningen aan de orde komen. (zaaknummers 200900425/1 en 200902744/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Zwartewaterland om een bestemmingsplan te wijzigen. Een groot aantal bewoners van de recreatiewoningen op recreatiepark De Molenwaard hadden de gemeenteraad gevraagd het bestemmingsplan voor het recreatiepark aan te passen, zodat het mogelijk werd om permanent in de recreatiewoningen te wonen. Volgens de gemeenteraad zouden de jachthaven en de scheepswerf die in de buurt van De Molenwaard liggen, worden beperkt in hun bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden. Permanente bewoning van de recreatiewoningen zou daarom in strijd zijn met 'een goede ruimtelijke ordening'. Naar de mening van de gemeenteraad is het alleen mogelijk om de huidige bewoners van de recreatiewoningen een gedoogbeschikking te geven, zodat alleen zij in de woningen kunnen blijven wonen. De bewoners zijn het hier niet mee eens en komen tegen de weigering van de gemeenteraad in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003594/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.