FNV Bouw
FNV Eemshaven: stop op misstanden

De afgelopen weken heeft de FNV in de Eemshaven met tientallen werknemers gesproken over werk, loon en arbeidsomstandigheden. Onderaannemers die bouwen aan de energiecentrales die in de Eemshaven verrijzen, blijken de Nederlandse wet- en regelgeving, maar ook de Bouw cao, massaal te ontduiken.

In het eerste weekeinde van april durfde een groep van twintig Poolse timmermannen en ijzervlechters voor het eerst op radio en tv te getuigen over de uitbuiting en intimidatie door het Poolse bouwbedrijf Calbud. De FNV heeft enkele dagen daarna overleg gevoerd over de misstanden met opdrachtgever RWE/Essent. De directie van deze Duitse energiereus is onder de indruk van de misstanden die FNV in Eemshaven aantoonbaar heeft gemaakt. RWE/Essent heeft verklaard het niet naleven van wet en regelgeving niet te zullen tolereren.

Bewijsmateriaal
De FNV heeft de energieproducent beloofd bewijzen te zullen leveren van onderaannemers die de wet en de cao overtreden. Daarbij gaat het vaak om gevallen over onderbetaling en toeslagen die niet worden uitbetaald. Ook zijn de werkdagen veel te lang, waarbij zelfs sprake is van overtreding van de Arbeidstijdenwet.

Binnenkort gaan de FNV en de directie van RWE/Essent opnieuw om tafel om vervolgafspraken te maken over het werk in de Eemshaven. Dan liggen fouten uit het verleden onder de loep en praten partijen over maatregelen om misstanden in de toekomst te voorkomen. De FNV wil binnen een maand tot sluitende afspraken komen. Tot slot heeft de FNV aan RWE gevraagd op te treden tegen onderaannemers die werknemers ontslaan of intimideren, omdat zij opkomen voor hun eigen rechten.

Informatiebijeenkomst
Voor het personeel op de bouwplaats van RWE zal de FNV een informatiebijeenkomst organiseren over Nederlandse wet- en regelgeving en de arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn op bouwplaatsen in ons land.

De FNV vindt het de hoogste tijd dat RWE nu echt stappen gaat zetten om misstanden in de Eemshaven uit te bannen. Als vakbond willen we snel resultaat van die stappen zien.

Bekijk de tv-reportage van RTV Noord over ontslagen Poolse werknemers
Publicatiedatum: 08-04-2011