Universiteit Utrecht
Persbericht van de Universiteit Utrecht

7 december 2010

Thema: geweld, oorlog en mensenrechten

Historica Joanna Bourke bekleedt vierde Vrede van Utrecht Leerstoel

Joanna Bourke, historica aan Birkbeck, University of London bekleedt in het voorjaar van 2011 als eerste vrouw de Vrede van Utrecht Leerstoel bij het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht. Haar gasthoogleraarschap staat in het teken van geweld, oorlog en mensenrechten.

Bourke sluit met dit thema aan op de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013, maar ook op actuele kwesties als mishandeling, conflictbemiddeling, seksueel geweld en de oorlog tegen terreur.

Joanna Bourke

Bourke is hoogleraar geschiedenis aan Birkbeck, University of London. Ze won diverse onderscheidingen voor haar boeken op het gebied van o.a. moderne oorlogsvoering, de geschiedenis van psychologie en psychiatrie, verkrachting en angst als politiek wapen. In haar werk speelt bewustzijn van gender, ras en sociale klasse een belangrijke rol. Bourke is regelmatig te gast op TV en radio en ze schrijft voor diverse kranten, waaronder The Guardian.

Activiteiten

Op 11 april 2011 verzorgt Joanna Bourke de Vrede van Utrecht lezing getiteld: 'The Threshold of the Human: Sexual Violence and Trauma in the War on Terror.' Op 8 juni 2011 vindt haar oratie aan de Universiteit Utrecht plaats. Publieke lezingen, diverse symposia, seminars en culturele evenementen zullen ook onderdeel uitmaken van Bourkes gasthoogleraarschap. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Stichting Vrede van Utrecht. Kijk voor alle informatie over de activiteiten op www.uu.nl/vredevanutrechtleerstoel.

Vrede van Utrecht Leerstoel

De leerstoel is een initiatief van de Provincie Utrecht, Vrede van Utrecht en het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. De Vrede van Utrecht, die in 1713 werd gesloten, wordt gezien als de start van de moderne diplomatie. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht gevierd. De Leerstoel richt zich op het in stand houden van het gedachtegoed van de Vrede van Utrecht uit 1713 in de hedendaagse wereld, gekenmerkt door globalisering, mondiaal burgerschap en culturele diversiteit. Tot 2013 biedt de Vrede van Utrecht Leerstoel een wisselend gasthoogleraarschap voor spraakmakende personen uit de wetenschappelijke en culturele wereld. Eerdere gasthoogleraren op deze leerstoel waren oud-staatssecretaris Frans Timmermans, wetenschapshistoricus Peter Galison (Harvard University) en cultuurwetenschapper en socioloog Paul Gilroy (London School of Economics).



Universiteit Utrecht