Persbericht stichting Nijmegen Blijft in Beeld

Nijmegen Blijft in Beeld presenteert op 11 april:

Trams, trolleys en treinen

Transport en vervoer vormen dit jaar de leidraad bij de jaarlijkse filmvoorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld in de grote zaal van concertgebouw De Vereeniging. De films zitten boordevol opnamen van vervoermiddelen, reizigers en tochtjes door de omgeving. De laatste trein naar Kleef rijdt voorbij, er zijn ontroerende beelden van 'lifters' bij de Waalbrug vlak na de oorlog, en voormalig burgemeester Guusje ter Horst fietst over de Snelbinder. Allemaal op film gezet in de periode 1920-2004.

Auto's, fietsen, bussen, vrachtwagens, brommers, scooters, treinen, schepen en vliegtuigen: je hoeft niet lang rond te lopen of je komt ze tegen in of boven Nijmegen. Elke ochtend en avond staat de Waalbrug vol met blik, in het centrum puilen de fietsenrekken uit en alleen met gevaar voor eigen leven kun je het parkje midden op het Keizer Karelplein bereiken. Het verkeer is overal.

Paard en wagen

Dat was vroeger wel anders: tot in de late 19de eeuw was de straat voor de voetganger en voor paard en wagen. Zeil- en stoomboten regelden het vervoer over grotere afstanden. De trein deed zijn intrede in 1865, de stoomtram volgde in 1889 en het eerste automobiel verscheen tien jaar later. En dit jaar precies een eeuw geleden gleed de eerste elektrische tram over de rails van de Sint-Annastraat via het station naar de Mr. Franckenstraat.

En er verdwenen natuurlijk ook weer vervoersmiddelen en lijnen. De tram is uit beeld verdwenen en op 2 juni 1991 reed de trein van Nijmegen voor het laatst naar Kleef, na 126 jaar. In de voorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld vertellen machinisten en betrokkenen er voluit over. Want niet alles verliep helemaal volgens het boekje. Zo stapte bijvoorbeeld niet iedereen keurig op het station uit....

Stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelt films over het Nijmeegse verleden en brengt ze onder bij het Regionaal Archief Nijmegen. Jaarlijks verzorgen we grote voorstellingen in de Vereeniging en meerdere kleine voorstellingen. Op 11 april vertonen we historische films over transport en vervoer in Nijmegen, zoals over het reilen en zeilen van Van Gend en Loos en bijzondere vervoermiddelen als het bergtrammetje en zeepkisten, met daarnaast verrassende uitstapjes naar bijvoorbeeld de bekende Castellareclames. Kortom: typisch Nijmeegs!

Filmvoorstelling Trams, trolleys en treinen

Tijdstip

Maandag 11 april om 14.00 uur en 20.00 uur.

Locatie:

De grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De zaal is 45 minuten voor aanvang van de voorstelling geopend.

Kaartverkoop:

Kaarten zijn vanaf woensdag 30 maart verkrijgbaar bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) op het Mariënburgplein. Ze kosten 7,50 euro

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en koopzondagen (3 april) van 12.00-17.00 uur

Kaartjes voor de voorstelling zijn ook op 11 april vanaf drie kwartier voor de voorstelling te koop bij de ingang van concertgebouw De Vereeniging. Maar we raden aan om de kaartjes van te voren te kopen.




Ingezonden persbericht