Technische Universiteit Delft

Miljoenen geïnvesteerd in YES!Delft bedrijven

Ondanks het economische zware weer van de afgelopen jaren, wisten de bedrijven van YES!Delft in 2010 maar liefst 25 miljoen euro aan investeringen op te halen via onder andere venture capital, subsidies en prijzengeld. Bovendien steeg de gezamenlijke omzet naar bijna 22 miljoen euro, tegenover 13 miljoen euro in 2009.

Impuls aan hoogwaardige werkgelegenheid

Net als voorgaande jaren zette de groei van de Delftse bedrijven door. Zo is het aantal directe banen met bijna 18 procent gestegen, tot 470 eind 2010. De bedrijven van YES!Delft zorgen hiermee indirect voor een totaal van 1100 banen in de regio. Hiermee geven de bedrijven van YES!Delft een sterke impuls aan de hoogwaardige werkgelegenheid in de stad Delft.

17 nieuwe bedrijven

In de zomer van 2010 verhuisde YES!Delft met haar ondernemers naar een nieuw Incubator gebouw aan de Molengraaffsingel op Science Port Holland. Hierdoor werd het ondernemerscentrum nog aantrekkelijker, zowel voor starters vanuit de TU Delft als voor starters van buiten de universiteit. Dat was te zien in de aantallen: maar liefst 17 bedrijven traden in 2010 toe tot het YES!Delft Incubation Centre. Sinds de oprichting in 2005 heeft YES!Delft al 90 bedrijven ondersteund. Marco Waas, namens de TU Delft bestuurslid van YES!Delft, reageert enthousiast: "Nederland staat voor stevige uitdagingen. We moeten oplossingen vinden voor de gevolgen van klimaatverandering, vergrijzing, uitputting van grondstoffen, toenemende mobiliteit en milieuvervuiling. Tegelijkertijd willen we brood op de plank. Daarvoor zijn baanbrekende innovaties nodig. Ondernemerschap is hiervoor onmisbaar."

Jaarlijks succes

Dit alles blijkt uit de cijfers van het jaarlijkse onderzoek onder 63 van de 90 bedrijven die door YES!Delft zijn ondersteund. Een aantal van de bedrijven deed niet mee aan het onderzoek. De cijfers zijn dus conservatief. Dit jaar is het onderzoek voor het eerst uitgevoerd onder leiding van dr. Victor Scholten en dr. Dap Hartmann verbonden aan de vakgroep Technologie, Strategie en Ondernemerschap van de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft.

YES!Delft

"YES!Delft is een groot succes. Het is nu tijd voor de volgende stap. Zorgen dat we bedrijven die hier starten kunnen behouden voor de stad bijvoorbeeld door pal naast het gebouw van YES!Delft nog een gebouw neer te zetten", aldus Pieter Guldemond, wethouder kenniseconomie en ruimtelijke ordening in Delft, tevens bestuurslid van YES!Delft.

YES!Delft is het ondernemerscentrum van de TU Delft en de Gemeente Delft. YES!Delft onderscheidt zich van andere Incubators doordat het niet alleen praktische ondersteuning biedt bij de oprichting en ontwikkeling van hightech bedrijven, maar zich ook richt op studenten, wetenschappers en anderen die interesse in ondernemerschap hebben.