Provincie Noord-Holland


- Persbericht -

Coalitieakkoord voor Noord-Holland 2011-2015 gepresenteerd door VVD, PvdA, D66 en CDA

Haarlem, 11 april 2011

Na 40 dagen praten en schrijven is op 11 april 2011 het coalitieakkoord voor Noord-Holland voor de periode 2011-2015 gepresenteerd. In het Provinciehuis te Haarlem werd het akkoord ondertekend door de fractievoorzitters en beoogd gedeputeerden van de vier coalitiepartijen.

De beoogd gedeputeerden zijn voor de VVD Elisabeth Post en Jan van Run, voor de PvdA Tjeerd Talsma en Elvira Sweet, voor D66 Joke Geldhof, en voor het CDA Jaap Bond.

In het akkoord is overeenstemming bereikt over de voor Noord-Holland belangrijke onderwerpen. Ook over het financiële kader zijn de partijen het eens geworden. Het akkoord draagt de titel "Duidelijk gericht op de toekomst" en bevat meerdere positieve afspraken die voor de kiezer al snel zichtbaar zullen zijn.

Onderhandelingsresultaten

Zo zullen ondernemers gaan merken dat er een structureel budget is gecreëerd voor Economische Zaken. Ook staan automobilisten minder lang in de file vanwege ten eerste het sluiten van bruggen tijdens de spits; ten tweede vanwege de aanpak (in samenwerking met het Rijk) van de rijkswegen A7, A1, en A27, de verbreding van A6-A1-A9, en de verbinding A8-A9; en ten derde vanwege een nieuwe gevormd infrastructuurfonds voor extra investeringen in weginfrastructuur. Daarnaast zullen er geen windmolens meer bijkomen in het Noord-Hollandse landschap. En tenslotte kunnen alle Noord-Hollanders opgelucht ademhalen omdat de opcenten (motorrijtuigenbelasting) niet worden verhoogd.

Minder gedeputeerden, meer duidelijkheid

In tegenstelling tot voorgaande Statenperiode zal het College van Gedeputeerde Staten tijdens deze periode bestaan uit zes (in plaats van zeven) gedeputeerden. Ook zal een nieuwe portefeuilleverdeling worden gehanteerd, waarin onderwerpen die elkaar beïnvloeden zoveel mogelijk binnen dezelfde portefeuille zijn ondergebracht.

De portefeuilles zijn als volgt verdeeld: 'Mobiliteit en Financiën' (VVD), 'Economische Zaken en P&O' (VVD), 'Ruimtelijke Ordening en Milieu' (PvdA), 'Cultuur, Bestuur en Zorg' (PvdA), 'Water en Wonen' (D66), 'Landbouw en Landelijk Gebied' (CDA).

De beoogd Gedeputeerden zullen tijdens een buitengewone Provinciale Statenvergadering op maandag 18 april 2011 worden geïnstalleerd en beëdigd.

Verloop onderhandelingen

Het onderhandelingsproces is vanaf 3 maart, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen, geleid door Elisabeth Post, de lijsttrekker voor de VVD in Noord-Holland.

Op 10 maart, aan het einde van de installatievergadering van Provinciale Staten, hield Elisabeth Post een speech waarin zij inging op de lopende collegeonderhandelingen en de gevolgde werkwijze. Daarbij sprak zij de intentie van de VVD uit om met de partijen PvdA, D66 en CDA tot een coalitieakkoord te komen.

Dit besluit werd genomen nadat met alle partijen was gepraat. In deze gesprekken kwam naar voren dat er 'onoverbrugbare bezwaren' bestonden bij de PvdA, D66 en GroenLinks om zitting te nemen in een college met de PVV, één van de winnende partijen.

De combinatie VVD, PvdA, D66 en CDA werd als de meest reële en kansrijke optie beschouwd om tot programmatische overeenstemming te komen en een college te vormen. Dit voorstel werd vervolgens door VVD fractievoorzitter Cees Loggen namens de vier partijen VVD, PvdA, D66 en CDA als een motie ingediend en voorgelegd aan de zojuist geïnstalleerde 55 Statenleden van de 11 partijen in Provinciale Staten van Noord-Holland. De motie werd aangenomen, ondanks tegenstemmen van verschillende partijen.


---