Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

13 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200905023/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Centrum Haaren' van de gemeente Haaren) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Centrum Haaren' van de gemeente Haaren. Het bestemmingsplan maakt een nieuw multifunctioneel centrum mogelijk op de plek van het huidige Haarensteijn. Het centrum biedt onder meer ruimte aan horeca, twee scholen, winkels en seniorenwoningen. Op de locaties die hierdoor vrijkomen, kunnen bijna 200 woningen worden gebouwd. Het gaat om de Kerkstraat-Oost en de locaties de Klim-op en de Hasselbraam. Twee scholen uit die buurt verhuizen naar het multifunctionele centrum. Een aantal inwoners van het centrum van Haaren en de Stichting Behoud Haaren zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral aantasting van het woon- en leefklimaat. Zij vinden dat het karakter van het centrum van Haaren wordt aangetast. Een bedrijf uit Haaren is ook tegen het plan in beroep gekomen. Het bedrijf is eigenaar van een aantal panden in de omgeving van het nieuwe multifunctionele centrum. Het is bang dat de detailhandel in het centrum leidt tot concurrentievervalsing voor de winkels in zijn panden. Een van de inwoners is het er niet mee eens dat het plan bebouwing van zeventien meter hoog toestaat op een afstand van vijf meter van een begraafplaats. Hij vindt dat hierdoor de rust en privacy van bezoekers van de begraafplaats worden aangetast. De Raad van State heeft de zaak op 22 december jl. op zitting behandeld.
2. 200908792/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor uitbreiding stortplaats in Nauernasche Polder in Assendelft) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Afvalzorg voor een uitbreiding van de stortplaats aan de Nauerna in Assendelft. De stortplaats ligt in de Nauernasche Polder ten zuidwesten van Westzaan. Met de vergunning kan de capaciteit van de stortplaats worden uitgebreid met 3,7 miljoen m3. De uitbreiding vindt plaats door de stortplaats te verhogen van 30 tot maximaal 50 meter. Daarvoor worden ook de heuvels rondom de stortplaats verhoogd. De Belangengroep Nauerna en twee omwonenden zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de uitbreiding van de stortplaats niet alleen in strijd met het bestemmingsplan, maar ook met het Landelijk Afvalbeheerplan. Hierin zou zijn bepaald dat bestaande stortplaatsen niet mogen uitbreiden, omdat er zoveel mogelijk gestreefd moet worden naar het scheiden van afvalstoffen. Verder vinden zij dat het provinciebestuur de vergunning niet had mogen verlenen zonder uitgebreid onderzoek te doen naar de milieugevolgen van de uitbreiding. Ook is de vergunning in strijd met de regels over storten en bodembescherming, aldus de belangengroep en de omwonenden. De Raad van State heeft de zaak op 30 september 2010 en 4 april 2011 op zitting behandeld.
3. 201002037/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Frederiksoord Zuid' van de gemeenten Katwijk en Oegstgeest) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Frederiksoord Zuid' van de gemeenten Katwijk en Oegstgeest. Het gebied grenst in het noorden aan de bestaande woonwijk Frederiksoord in Rijnsburg. Aan de oostkant wordt het gebied begrensd door de Rijnsburgerweg en aan de westkant door de Valkenburgerweg. Door het vervallen van de zogenoemde invliegfunnel bij het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg komt er ruimte vrij voor woningbouw voor beide gemeenten. Zij willen daar ongeveer 280 woningen bouwen en ruim 30 appartementen. In een uitspraak van september 2007 heeft de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur vernietigd. Die uitspraak met zaaknummers 200605099/1 en 200605858/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Tegen dit goedkeuringsbesluit is een echtpaar uit Oegstgeest in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het echtpaar vreest dat zij hun caravanstalling niet meer kunnen voortzetten door de aanleg van de ontsluitingsweg die in het plan is voorzien. Daarvoor moet het voorste deel van de stalling worden afgebroken en zou een te klein deel van de stalling overblijven. Hierdoor is het volgens hen niet meer mogelijk hun bedrijf rendabel te exploiteren. De Raad van State heeft de zaak op 3 maart jl. op zitting behandeld.
4. 201004108/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor schroothandel aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan een afvalverwerker voor een afvalshredderinstallatie aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan de IJssel. Het bedrijf slaat onder meer autowrakken en schroot op. Eerst wordt het schroot 'geknipt' en daarna wordt het verwerkt in de shredderinstallatie. De vergunning maakt het mogelijk om de capaciteit te verhogen naar 140.000 ton per jaar. Verder mag er op grond van de nieuwe vergunning in de avondperiode onderhoud worden gepleegd en kan dit incidenteel ook 's nachts gebeuren. Een omwonende ervaart al geruime tijd overlast van het bedrijf en is tegen de uitbreiding van de werktijden van het bedrijf. De man vreest vooral voor extra geluidsoverlast. Daarom is hij tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft in een tussenuitspraak van 8 december 2010 geoordeeld dat het provinciebestuur beter onderzoek had moeten doen naar de geluidssituatie bij de woning van de man. Die uitspraak met zaaknummer 201004108/1/T1 is te vinden op de site. In februari 2011 is het provinciebestuur ingegaan op het gebrek dat de Raad in de milieuvergunning had geconstateerd. De Raad van State zal nu een einduitspraak doen in deze kwestie.
5. 201004554/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Camping-jachthaven Uitdam' van de gemeente Waterland) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Waterland van het bestemmingsplan 'Camping-jachthaven Uitdam'. De camping-jachthaven 'Uitdam' ligt al sinds de jaren '60 op buitendijkse gronden langs de kust van het Markermeer ten zuiden van de dijk naar Marken. Omdat de oeverstroken en twee havendammen destijds zijn aangelegd met puin en ander verontreinigd materiaal, wil de gemeente de grond van de camping en jachthaven saneren. De gemeente grijpt deze gelegenheid aan om het terrein opnieuw te ontwikkelen en uit te breiden tot een Landal GreenPark. Het plan maakt de uitbreiding van de bestaande jachthaven mogelijk tot 550 ligplaatsen en de bouw van ongeveer 200 deels drijvende recreatiewoningen en appartementen. Ook worden de parkvoorzieningen vernieuwd. De IJsselmeervereniging, de Stichting De Kwade Zwaan en de Stichting Behoud Waterland verzetten zich tegen de plannen en zijn hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De natuurorganisaties vrezen dat het beschermde natuurgebied Het Markermeer wordt aangetast door de uitbreiding van de jachthaven en het bungalowpark. Ook zou het leefgebied van vogelsoorten die in het gebied voorkomen, worden verkleind en zou het weidse landschap verdwijnen. Ten slotte betwijfelen zij of de dijk wel is toegerust op zoveel extra verkeer. De Raad van State heeft de zaak op 3 maart jl. op zitting behandeld.
6. 201005215/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering door gemeente Purmerend om op te treden tegen veemarkt) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Purmerend om maatregelen te treffen tegen Stichting Veemarkt Purmerend aan de Volume in Purmerend. Het bedrijf Celebration dat in de buurt is gevestigd, had om de maatregelen verzocht omdat de veemarkt voorschriften uit de milieuvergunning zou hebben overtreden. Het gaat om het voorschrift waarin de uitstoot van geur is geregeld. Verder zou verontreinigd water van het wassen van veewagens in strijd met de milieuvoorschriften niet worden opgevangen. Het gemeentebestuur wil niet optreden tegen de geuroverlast, omdat de veemarkt inmiddels een bouwvergunning heeft aangevraagd voor een afzuiginstallatie. Als uit controle blijkt dat de veemarkt verontreinigd water loost, dan zal het gemeentebestuur naar eigen zeggen alsnog een dwangsom opleggen. Celebration is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om niet op te treden tegen de veemarkt en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 14 december jl. op zitting behandeld. Na de zitting heeft de Afdeling bestuursrechtspraak partijen de gelegenheid gegeven om onderling tot een oplossing van het geschil te komen. Omdat partijen niet tot een oplossing zijn gekomen binnen de gegeven termijn, doet de Afdeling bestuursrechtspraak nu uitspraak in deze zaak.
7. 201005848/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Balkbrug, woongebied Pluimswijk' van de gemeente Hardenberg) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hardenberg van het bestemmingsplan 'Balkbrug, woongebied Pluimswijk'. Het plan maakt de bouw mogelijk van twintig vrijstaande woningen 'in het duurdere segment' in Balkbrug. Het gebied waar de woningen zijn gepland ligt tussen de Zwolseweg (N377) en de Meppelerweg. Een aantal inwoners uit Balkbrug vreest dat door het plan waardevol natuurgebied verloren gaat. Ook zou er geen behoefte zijn aan duurdere woningen in Balkbrug. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 9 maart jl. op zitting behandeld.
8. 201006526/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom van gemeente Abcoude tegen Fietsenshop.nu) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Abcoude heeft opgelegd aan een man uit die plaats. De gemeente had de man in 2008 de dwangsom opgelegd, omdat het bestemmingsplan detailhandel (in dit geval: fietsenhandel) vanuit zijn woning niet toestaat. Volgens de man is er geen sprake van detailhandel, maar van een webwinkel, omdat klanten fietsen bij hem bestellen via internet en omdat alle activiteiten, het contact en de verkoop uitsluitend via internet verlopen. De rechtbank in Utrecht stelde de man in juni 2010 in een eerdere procedure echter in het ongelijk. Naar het oordeel van de rechtbank is de fietsenhandel in dit geval aan te merken als detailhandel en is dit op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan. Gebleken is volgens de rechtbank dat de winkel op gezette tijden en ook op afspraak voor het publiek is geopend en dat de bestelde fietsen op die momenten op het terrein kunnen worden uitgeprobeerd, afgehaald en betaald door de klant. De ondernemer houdt op zijn terrein een aanzienlijke voorraad fietsen aan die in ieder geval voor een deel voor de verkoop staat uitgestald, aldus de rechtbank. Tegen de uitspraak van de rechtbank is de ondernemer in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 25 januari jl. op zitting behandeld.
9. 201006853/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Wilgenoord' van de gemeente Beuningen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Beuningen van het bestemmingsplan 'Wilgenoord'. Het plan maakt de herstructurering mogelijk van het woonwagencentrum Wilgenoord in Beuningen. Op het terrein, dat naast de kruising van de Hadrianussingel met de Schoenaker ligt, staan vijftien woonwagens. Volgens de gemeente Beuningen is het woonwagencentrum niet brandveilig, omdat de woonwagens te dicht op elkaar staan. Daarom worden de woonwagens verwijderd en worden er in plaats daarvan vijftien woningen gebouwd. De huidige woonwagenbewoners zijn het hier niet mee eens en zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 2 februari jl. op zitting behandeld.
10. 201007880/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 13 april 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor varkenshouderij De Heensehoeve in De Heen) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan varkenshouderij De Heensehoeve aan de Heensedijk in De Heen. De vergunning maakt het mogelijk ongeveer 7.000 varkens op het bedrijf te houden. Voor het varkensbedrijf was al eerder een milieuvergunning verleend, maar omdat daarvan drie jaar lang geen gebruik is gemaakt, is die vervallen. Tegen de nieuwe vergunning zijn het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen en de Stichting Leefbaarheid De Heen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur had het provinciebestuur de vergunning niet mogen verlenen, omdat de varkenshouderij in strijd is met het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan is namelijk bepaald dat er geen nieuwe intensieve veehouderijen in het buitengebied van Steenbergen worden toegestaan. Verder zou de locatie van het bedrijf ongewenst zijn met het oog op de verkeersveiligheid op de Heensedijk. Ten slotte zou de ammoniakuitstoot van het bedrijf negatieve gevolgen hebben voor het beschermde natuurgebied 'Dintelse Gorzen' dat in de buurt van de veehouderij ligt. De Raad van State heeft de zaak op 24 januari jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat