Gemeente Lochem


Lochem tevreden over samenwerking met Zutphen in Het Plein

De samenwerking tussen de gemeente Lochem en de gemeente Zutphen in Het Plein loopt goed. Door de samenwerking is de gemeente Lochem beter toegerust om haar taken op het gebied van participatie en Wet Werk en Bijstand (WWB) uit te voeren. Begin dit jaar stemde het college van B&W van Lochem al in met het jaarplan. Afgelopen week lag het stuk ook ter kennisgeving bij de Gemeenteraad.

Jaarplan Het Plein
Het jaarplan Het Plein is een nadere uitwerking van de opdracht die Het Plein heeft gekregen van beide gemeenten en de daaraan ten grondslag liggende wettelijke taken. Het Plein voert gezamenlijke taken uit voor de gemeenten Lochem en Zutphen en specifieke taken voor alleen Zutphen. Het gezamenlijk programma voor Lochem en Zutphen kent twee speerpunten, namelijk Participatie: "Meer meedoen" en de WWB.

Doelstelling 2011
De belangrijkste doelstellingen die het Plein op het gebied van participatie wil bereiken is dat 95% van de klanten met kwalificatie werkbemiddeling in 2011 werk vindt. Daarnaast worden alle jongeren in het bestand in 2011 naar werk of een opleiding begeleid. Alle nieuwe Nederlanders zitten op een inburgeringtraject en vijfentwintig niet-uitkeringsgerechtigden worden bemiddeld naar werk. Ook wil het Plein dat kinderopvang in 2011 voor iedereen in de doelgroep wordt geregeld. Op het gebied van de WWB wil het Plein in 2011 realiseren dat iedere inwoner van Lochem en Zutphen in staat is om mee te doen aan de maatschappij. Voornamelijk door het verstrekken van een uitkering.

Specifiek programma voor alleen Zutphen
Het takenpakket van Het Plein is voor de gemeente Zutphen uitgebreider dan in Lochem. Zutphense inwoners kunnen voor armoedebeleid en schuldhulpverlening ook naar Het Plein. Lochemers kunnen voor deze twee onderwerpen bij hun eigen gemeente terecht.

Inspelen op relevante ontwikkelingen
De gevolgen van de economische tegenwind en de aangekondigde rijksbezuinigingen zijn een feit. Ook op het gebied van de sociale wetgeving zijn veranderingen aangekondigd. De re-integratie van werklozen wordt steeds meer de verantwoordelijkheid van gemeenten. In de komende tijd zullen gemeenten met minder middelen meer moeten presteren. Hoe de gemeenten Lochem en Zutpen hier mee om willen gaan, is nog niet bekend. Gedurende het jaar maken de gemeenten en Het Plein hierover afspraken.