Ingezonden persbericht


Officieel persbericht: Lebbis wil wereldkampioen Meervalvissen worden

Tijdens het eerste WK Meervalvissen, dat in de eerste week van juni plaatsvindt, zal de cabaretier Lebbis samen met Juul Steyn een gooi doen naar de gouden plak. Na tien jaar in de vrije natuur achter de meerval aan gejaagd te hebben, is het nu tijd voor het wedstrijdcircuit. "Als je dan toch een doel moet stellen, dan maar gelijk het hoogst mogelijke: Wereldkampioen worden!"

Het duo, dat uitkomt voor de online community Topvisser.nl, vormt al tien jaar een vast koppel tijdens de visreizen die zij over de hele wereld maken. De meerval vormt regelmatig een belangrijke targetvis waarvoor zij letterlijk tot het uiterste gaan. Vaak doen zij dat samen met hun vismaat en specimenhunter Arnout Terlouw. Komend WK vormt de zeer ervaren visser echter een geducht tegenstander aangezien hij met zijn Beet/Karper/Rover-Team deelneemt aan het kampioenschap.

'Een gouden kans'
Lebbis greep de gelegenheid om deel te nemen aan het WK Meerval in Spanje, officeel de World Catfish Classic genaamd, met beide handen aan. Hij zegt hierover: "Dit is een gouden kans. Dit mag en kan ik niet laten lopen. Zo'n wedstrijd heeft alleen glans als de allerbesten meedoen."

Waardig tegenstander
Ook voor Juul, oprichter en hoofdredacteur van Topvisser.nl, is de meerval veel meer dan zomaar een vis: "Voor mij is er geen zoetwatergigant die meer tot de verbeelding spreekt dan de meerval. Of het nu om onze eigen Europese meerval gaat of om haar Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse neven, het zijn altijd indrukwekkende vissen die je als sportvisser zowel mentaal als fysiek ernstig op de proef stellen. Een waardig tegenstander!"

De wereld rond voor monsters
Na een eerste gezamenlijke meervaltrip naar Spanje voor het tv-programma '127 Wensen', was het hek van de dam. Zo ondernamen zij in 2005 als één van de eersten een expeditie naar de diepe binnenlanden van Suriname. Tijdens deze apocalyptische reis wisten zij Laulao-meervallen tot wel 100 kilo te vangen. Ook in Guyana, Papua en Kazachstan wist het duo monsterachtige vissen aan de haak te slaan - en te landen. Eén van de hoogtepunten vormt de 2,63 meter lange Europese meerval die zij in 2009 op hun naam zetten: de grootste Siluris glanis ooit door een Nederlander gevangen. (link naar filmpje van deze bijzondere vangst: http://www.youtube.com/watch?v=YR3dwRt4x4g) Er zijn haken in benen verdwenen, wekenlang zonder alcohol, een godsvermogen aan malariatabletten geslikt, verbrijzelde topdelen, visloze dagen, alles hebben ze meegemaakt. En nu gaan deze avonturiers zich op wereldniveau in de kijker vissen.

WK een logische keuze
Voor Sibbel en Steyn is deelname aan het WK Meervalvissen daarom een logisch vervolg op hun gezamenlijke reizen. "We hebben in de vrije natuur de meest geweldige avonturen meegemaakt die je van je leven niet meer vergeet. Vaak speelde de meerval hierbij een hoofdrol", zegt Juul Steyn. "Nu is het tijd om deze vis in wedstrijdverband te belagen. Hierbij tellen niet alleen het avontuur en de schoonheid van de natuur, maar ook het resultaat ten opzichte van andere vissers. En als je dan toch een doel moet stellen, dan maar gelijk het hoogst mogelijke: Wereldkampioen worden!", vult Sibbel hem lachend, maar niettemin serieus aan.

Fotobijschrift: Cabaretier Lebbis en Topvisser-oprichter Juul Steyn visten onder meer in Suriname waar zij enkele gigantische Laulao-meervallen (Piraiba) vingen. (foto: Paul de Boer/Topvisser.nl)