Socialistische Partij

SP

Maak einde aan gebruik munitie met verarmd uranium


07-04-2011 * De luchtacties in Libië tegen eenheden van Khadaffi mogen niet worden gevoerd met wapens met verarmd uranium. Dat stellen de SP- en PvdA-fracties in een serie Kamervragen naar aanleiding van berichten in de internationale pers. `Er zijn boven Libië verschillende typen vliegtuigen ingezet die uitgerust zijn met boordwapens waarmee munitie met verarmd uranium kan worden afgeschoten', aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel die de vragen samen met Jasper van Dijk en de PvdA'ers Timmermans en Eijsink aan de ministers Rosenthal en Hillen heeft gesteld.

Harry van Bommel Van Bommel heeft informatie over het gebruik van munitie met verarmd uranium van de Amerikaanse AV-8B Harrier en de A-10 Thunderbolt-vliegtuigen. SP en PvdA willen dat de regering volledige openheid van zaken bij de partners in de operatie in Libië krijgt en afstand neemt van het gebruik ervan. `Het kabinet moet nagaan waar en onder welke omstandigheden deze munitie gebruikt is en bij de Amerikanen aandringen op een stop van het gebruik van dergelijke munitie. Munitie met verarmd uranium kan op termijn vergaande gevolgen hebben voor gezondheid van de Libische bevolking'.

Minister van Defensie Hillen gaf onlangs in een debat met de Kamer toe dat de bestrijding van munitie van verarmd uranium belangrijk is. `Het is sterk vervuilend spul', zei Hillen destijds. Niet alleen de slachtoffers van de gebruikte munitie maar ook voor militairen kan munitie met verarmd uranium gevaarlijk zijn. De SP deelt de mening van de Nederlandse militaire vakbonden dat deze gezondheidsrisico's niet genomen mogen worden.

De overblijvende delen van de munitie kunnen lang blijven stralen en niets vermoedende bewoners - en militairen die werkzaam zijn in het gebied - in gevaar brengen. Van Bommel wil dat het kabinet werk maakt van een internationaal moratorium op het gebruik van verarmd uranium: `De Nederlandse regering moet zich daar actief voor inzetten,' aldus Van Bommel.