Gemeente Apeldoorn

TenneT komt onverwacht met nieuw kostenplaatje

Uitstel ondergronds brengen hoogspanningslijnen Zuid

Het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen in Apeldoorn Zuid is tenminste met één jaar uitgesteld. Reden voor het uitstel is een nieuwe kostenberekening van TenneT, het bedrijf dat eigenaar is van de hoogspanningsinfrastructuur. De kosten vallen ruim ¤ 2,5 miljoen hoger uit. In plaats van ¤ 9,2 miljoen bedragen de kosten nu ¤ 11,7 miljoen. De gemeente Apeldoorn, De Goede Woning en de provincie Gelderland zijn onaangenaam verrast. "Dit valt ons rauw op het dak", aldus Apeldoorns wethouder Rob Metz, die TenneT uitnodigt voor een spoedoverleg.

Nadere uitwerking
Eind 2009 heeft TenneT een berekening gemaakt voor het ondergronds brengen van de hoogspanning. Op basis daarvan bleek een bedrag van 9,2 miljoen euro nodig te zijn. Vorig jaar is begonnen met het opstellen van het tracéontwerp waarbij alles heel precies wordt ingetekend en nader uitgezocht. Bij die nadere uitwerking zijn een aantal nieuwe feiten aan de dag gekomen. Het gaat hierbij om: · Het feit dat de leidingen niet in het grondwater kunnen liggen. · Er nieuwe inzichten zijn van TenneT waardoor er meer tussenruimte tussen de kabels nodig is en het niet meer in het voorziene tracé past. Volgens TenneT zouden de kabels nu moeten worden verdeeld over twee tracés tot aan het Zuiderpark.

Financiële tegenslag
Financieel zou dit een fikse tegenslag van ruim 2,5 miljoen euro betekenen. Deels gaat het om meerkosten voor de aanleg en deels om meerkosten omdat er twee tracés zijn en er dus twee wegen moeten worden opengebroken en vernieuwd. Het bedrag van ¤ 9,2 miljoen heeft de gemeente bij elkaar gekregen doordat De Goede Woning en de Provincie Gelderland ook een bijdrage toezegden. Daarom nodigt de gemeente hen ook uit bij het overleg met TenneT.

Einde persbericht