GroenLinks Utrecht


GroenLinks heeft begrip voor achterliggend doel

Ongelukkige maatregel Utrecht marathon

De maatregel om Kenianen te ontmoedigen mee te lopen in de Utrecht Marathon is een ongelukkige. Dat zegt GroenLinks raadslid Stephanie Bottse. Afgelopen zaterdag berichtte de Volkskrant dat alleen de door de organisatie uitgenodigde atleten in aanmerking komen voor geldprijzen. De wereldtop, bestaande uit hoofdzakelijk Kenianen, wordt dit jaar niet uitgenodigd, zo heeft de organisatie laten weten.

Bottse: "We vinden het een goede zaak dat de organisatie van het evenement een breedtesport evenement wil maken en Nederlandse lopers wil stimuleren, maar nu ontstaat het beeld dat de concurrentie wordt uitgeschakeld om 'onze lopers' een kans te geven. Heel sportief klinkt dat niet. Een ongelukkig maatregel dus."

De organisatie heeft dit jaar een "Dutch Battle" georganiseerd, een gevecht tussen Nederlandse lopers, met een prijs van tienduizend euro voor de eerste Nederlandse loper. De organisatie hoopt op deze manier de Nederlandse marathonsport een extra stimulans te geven. "Er is geen sprake van discriminatie of uitsluiting, omdat de buitenlandse atleten gewoon mogen meelopen. Toch zullen er maar weinig Kenianen aan de start staan op 25 april. Van enige vorm van ontmoediging lijkt me wel degelijk sprake."

De gemeente heeft in april 2009 een driejarige overeenkomst getekend die de toekomst van de marathon moest garanderen. Daarbij heeft het college een jaarlijkse subsidie van 150.000 euro toegezegd, onder andere om de Utrechtse bevolking intensiever bij het evenement te betrekken. Die taak vervult de marathon prima. Er zijn tal van wedstrijden en evenementen voor jong en oud en voor de geoefende en ongeoefende loper. De subsidie is dan ook niet bedoeld voor het prijzengeld. Daar gaat de gemeente niet over.

"Het subsidiegeld wordt goed besteed en staat los van deze discussie. De Utrecht Marathon is een fantastisch evenement en draagt bij aan de doelstelling van breedtesport. Een sport die door alle lagen van de bevolking op amateurbasis beoefend kan worden.", aldus raadslid Stephanie Bottse.