Gemeente Oldebroek


Hoe verder met de windmolens bij de N50?

Er is al veel gesproken en geschreven over de windmolens bij de N50. De gemeente Oldebroek wil een zorgvuldige afweging maken waarin alle belangen goed zijn afgewogen. Om tot zo'n zorgvuldig besluit te komen, is een aantal stappen nodig. Er moet een onderzoek komen naar de effecten van deze windmolens op het milieu. Ook de mening van de inwoners van met name de kern Hattemerbroek weegt zwaar. Om recht te doen aan alle aspecten, heeft het college een voorstel gedaan aan de Raad hoe dit besluit zo goed als mogelijk genomen kan worden.

Er zijn al verschillende vergaderingen geweest over de windmolens bij de N50. Verschillende mensen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te spreken. Het is bekend dat dit project bij inwoners van Hattemerbroek en omgeving op weerstand stuit. Mensen vrezen de aantasting van het woongenot en leefomgeving, onder andere door geluidsoverlast. Tegelijk leveren windmolens een goede bijdrage aan schone energie. Een lastig dilemma voor de gemeente Oldebroek.

Ingewikkeld
Het wordt nog wat ingewikkelder. In 2007 heeft de raad van Oldebroek eensgezind besloten het realiseren van windmolens bij de N50 mogelijk te maken. Vorig jaar maart heeft de Raad van State het bestemmingsplan 'Buitengebied Windturbinepark' met de bijbehorende vergunningen, vernietigd. Hiermee is vooralsnog het juridische en planologische kader voor het windmolenproject vervallen. De raad moet opnieuw een besluit nemen over dit plan. Initiatiefnemer Van Werven heeft daarom een principeverzoek ingediend bij het college van de gemeente Oldebroek om het project voort te zetten. Tegelijk heeft de Provincie Gelderland aangegeven dat zij in dit gebied graag windmolens wil plaatsen, al dan niet samen met de Provincie Overijssel. De gemeente Kampen heeft ondertussen besloten niet mee te werken. De gemeente Hattem beraadt zich nog. Het vraagstuk overstijgt de gemeentegrens van onze gemeente. Daarom vindt het college dat dit ook een provinciaal vraagstuk is.

Voorstel
Het voorstel van het college aan de raad voor de vergadering van 12 april is als volgt:
·Uit te spreken mee te werken aan het realiseren van windmolens aan de N50 als de MER-uitkomsten positief zijn. ·Biomassa Van Werven Energie moet zorgen voor een milieu effect rapportage (een zogenaamde MER). Dit brengt exact in kaart wat de effecten van de windmolens zijn voor milieu. ·Als de resultaten van de onderzoeken bekend zijn, gaat het college met deze uitkomsten naar Hattemerbroek om dit toe te lichten en te bespreken met de inwoners. De raad neemt een besluit of en hoe zij verder gaat.