Gemeente Oisterwijk

Autodelen: campagne voor flexibel en bewust autorijden

Banner prinsheerlijk rijden

Regio Midden- Brabant stimuleert en faciliteert het autodelen

Profwielrenner Gerben de Knegt vormt in Midden-Brabant een bijzondere kopgroep. Die bestaat namelijk niet uit fietsers maar uit automobilisten: slimme, milieubewuste autodelers, die flink besparen op hun vervoerskosten. Zij rijden prinsheerlijk.

De acht gemeenten in Midden-Brabant (Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) werken onder de noemer GGA Midden-Brabant nauw samen op het gebied van verkeer en vervoer. Met de communicatiecampagne 'prinsheerlijk rijden' stimuleert en faciliteert de regio het autodelen. De Knegt is het gezicht van de campagne: "Soms heb ik meer dan twee wielen nodig. Dan ga ik autodelen."
De officiële campagneaftrap is dinsdag 12 april om 15 uur in het gemeentehuis van Goirle. Dat gebeurt in het bijzijn van onder anderen Jan van Groenendaal, wethouder verkeer en vervoer van de gemeente, en De Knegt.

Wel de lusten, niet de vaste lasten

Autodelen (of autodaten) betekent dat meerdere mensen in hun eigen buurt gebruikmaken van een deel- of buurtauto. Zij kopen kilometers in plaats van een auto en betalen alleen wanneer ze rijden. Wel de lusten dus, niet de vaste lasten. Autodelers beschikken snel en gemakkelijk over een auto wanneer ze die nodig hebben. De eigenaar van de auto, de deelautoaanbieder Greenwheels of Wheels4all, regelt het onderhoud, de verzekering en wegenbelasting. Daar heeft de autodeler dus geen omkijken naar.

De Consumentenbond heeft uitgerekend dat autodelen een prima alternatief is voor de eigen eerste of tweede auto, als de automobilist minder dan 15.000 kilometers per jaar rijdt. In Goirle en Tilburg rijden al deelauto's. De gebruikers zijn er erg enthousiast over, zoals Bart de Vries uit Goirle, tevens beheerder van een deelauto: "Autodelen is veel beter voor het milieu. Het blijkt ook dat je veel vaker de keuze maakt om op de fiets te stappen. Dat is een stuk gezonder en het scheelt zeker in je portemonnee!"

Enthousiast

De campagne `prinsheerlijk rijden' start medio april en eindigt vóór de zomervakantie met een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. De bedoeling van deze campagne is om zo veel mogelijk inwoners van de acht gemeenten enthousiast te maken voor autodelen. Posters en flyers met Gerbens foto en boodschap zijn tijdens de campagneperiode volop te zien in de acht gemeenten. Er is ook veel aandacht voor in de regionale media en op de gemeentelijke websites.

Meer ruimte voor groen

De regio is deze campagne gestart, omdat autodelen nieuwe vervoersmogelijkheden biedt, een betaalbaar alternatief is én bijdraagt aan de vermindering van de parkeerdruk en milieubelasting. Minder auto's op straat betekent ook een prettiger woonomgeving met meer ruimte voor groen en speelgelegenheid. Daarnaast faciliteert de regio het autodelen door onder meer parkeerplekken ter beschikking te stellen.

Instappen

Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen instappen door het interesseformulier in te vullen op http://www.prinsheerlijkrijden.nl/. Eenmaal deelnemer maken zij kans op EUR 100 rijtegoed. Of er ook daadwerkelijk een deelauto in een buurt komt, is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden in die buurt.