Ambassadepersoneel Marokko houdt nieuwe werkonderbreking

Persbericht van ABVAKABO FNV

Medewerkers van de Marokkaanse ambassade en consulaten in Nederland stoppen dinsdag 12 april een uur eerder met werken. Ook de rest van de week wordt het werk elke dag een uur eerder beëindigd. Vanaf volgende week gaat er, zolang als nodig is, wekelijks een uur extra per werkdag af. De medewerkers onderbreken hun werk omdat zij structurele afspraken willen maken over verbetering van hun arbeidsvoorwaarden.

Die afspraken moeten, wat Abvakabo FNV betreft, worden vastgelegd in een bilaterale overeenkomst tussen de Nederlandse en Marokkaanse overheid. Het Verdrag van Wenen, waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd, biedt de mogelijkheid om een bilaterale overeenkomst hierover te sluiten.

De medewerkers van de Marokkaanse ambassade en consulaten in Nederland hebben ook de hulp ingeroepen van de Tweede Kamer. Tijdens een werkonderbreking op 22 maart hebben zij een petitie overhandigd aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Ze vragen de Kamerleden in de petitie om de bijzonder complexe situatie van het ambassadepersoneel aan te kaarten bij de minister.

De arbeidsmarktpositie van de medewerkers is complex, omdat hun werkgever - de Marokkaanse overheid - op een aantal punten in strijd handelt met het Nederlandse arbeidsrecht. Omdat de werkgever diplomatieke onschendbaarheid geniet, is het voor het ambassadepersoneel weliswaar mogelijk om op juridische wijze hun gelijk te halen (op een aantal punten), maar het vonnis kan niet worden geëxecuteerd.

Intussen ontvangt een deel van het personeel een salaris dat onder het Nederlands wettelijk minimumloon ligt. Ook zijn verschillende medewerkers onterecht ontslagen, wordt bij ziekte niet altijd het loon doorbetaald en wordt vakantiegeld niet uitbetaald. De werkgever houdt verder geen loonheffing en premie voor de Volksverzekeringen in op het loon van de werknemers. Aangezien deze mensen wel belasting moeten betalen, vordert de fiscus achteraf rechtstreeks bij de werknemers. Hierdoor is inmiddels het grootste gedeelte van de werknemers in financiële problemen geraakt. Het lokaal geworven personeel van de ambassade en consulaten bestaat uit werknemers die in Nederland wonen en een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning hebben. Zij vallen dan ook onder het Nederlandse arbeidsrecht en zijn daarom belastingplichtig.




Razende Robot Reporter