Gemeente Zwolle

Zwolle heeft duurzaamheid helder voor ogen

Een heldere focus, concrete doelstellingen. De gemeente Zwolle heeft duidelijk in kaart gebracht hoe zij de komende jaren ervoor wil zorgen dat de Overijsselse hoofdstad zich zo duurzaam mogelijk ontwikkelt. Burgemeester en wethouders hebben `Visie en Programma Duurzaamheid 2011-2014' vastgesteld.

Zwolle heeft al langere tijd oog voor duurzame principes. Zo oogst de gemeente (inter)nationaal veel waardering met de manier waarop Zwolle duurzaam omgaat met het bodembeleid - de zogenoemde Visie op de Ondergrond.

Leidend thema

Het collegeakkoord, dat voorjaar 2010 door de raad is aangenomen en waarop burgemeester en wethouders koersen, stelt dat `het bevorderen van duurzame ontwikkelingen in de stad in deze collegeperiode een belangrijk en leidend thema is'.

Ook de gemeenteraad heeft duidelijke ideeën over hoe Zwolle zich duurzaam kan ontwikkelen. Eind vorig jaar heeft de raad plenair meegedacht over hoe een Zwolse visie op duurzaamheid er voor de komende jaren uit zou moeten zien.

Systematisch

Mede op basis van de inbreng van de raad is de nu door burgemeester en wethouders vastgestelde duurzaamheidsprogramma voor 2011-2014 gemaakt. Zwolle zet waar het gaat om duurzaamheid in op heldere ambities en duidelijke, goed te meten doelstellingen.
De visie van de gemeente op duurzaamheid is inhoudelijk uitgewerkt op ambities, die concreet zijn gemaakt in meetbare doelstellingen. Bovendien is in kaart gebracht welke inspanningen nodig zijn om de doelstellingen te bereiken.

Zwolle vindt het belangrijk dat systematisch gewerkt wordt aan de duurzame ambities die de stad heeft. Daarbij wordt volop ingezet op samenwerking met partners in de stad en op flexibiliteit om innovaties de ruimte te geven.

Energielasten

Een ambities voor de komende jaren is bijvoorbeeld dat duurzaamheid een leidend principe is voor de gemeente Zwolle. Doelstellingen zijn dat duurzaamheidsprojecten leiden tot minder energielasten voor burgers en bedrijven, en de helft van de gebiedsontwikkelingen gebeurt volgens de duurzame principes van `people, planet, profit'.

`Visie en programma Duurzaamheid 2011-2014' is binnenkort geheel na te lezen op de website van de gemeente Zwolle.