Industrie blij met afschaffen thuiskopieheffing

Persbericht van STOBI, FIAR CE en ICT~Office

DEN HAAG, 12 april 2011 - De gezamenlijke ICT, telecommunicatie en consumenten elektronica industrie als ook blanco informatiedragers zijn positief over het voorstel van Staatssecretaris Teeven een einde te maken aan de thuiskopieheffing. Het afschaffen van het thuiskopiestelsel maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen waarmee de Staatssecretaris het huidige auteursrecht aanpast aan de ontwikkelingen in de digitale economie.

Nederland heeft nu de kans zich verder te ontwikkelen op gebied van digitale content, aldus André Habets, voorzitter van FIAR CE. Habets verwijst hiervoor naar de cijfers van de International Federation of the Phonographic Industry: "Internationaal staat Nederland nu op de 21ste plaats als het gaat om de verkoop van digitale muziek. Nederland hoort echter thuis in de top 10 gezien bijvoorbeeld onze 8ste plaats op de wereld ranglijst van de verkoop van muziek op CD en DVD."

Stimulans voor een beter en uitgebreider legaal aanbod

De thuiskopieheffing staat vernieuwing in het aanbod van beter en uitgebreider legaal aanbod in de weg. Het afschaffen van het huidige heffingen in combinatie met de maatregelen om het legale aanbod te stimuleren en artiesten beter te faciliteren om op het internet hun werken te exploiteren is een zeer belangrijke stimulans van het economische groeipotentieel. Cijfers wijzen uit dat in landen waar reeds dergelijke maatregelen werden genomen of nooit een thuiskopie heffing bestond, er per inwoner reeds 5 tot 8 keer meer aan digitale muziek wordt uitgegeven dan in Nederland. "Met het huidige pakket aan maatregelen wordt een maximale stimulans gegeven voor een goed en legaal aanbod waardoor veel meer mensen dan nu het geval is toegang krijgen tot hun favoriete muziek en video's en waarbij ook de creatieve sector in Nederland een eerlijke kans krijgt op mondiaal niveau weer mee te doen", aldus Dirk van Roode namens ICT-Office.

Consument hoeft geen heffing meer te betalen

De zogenaamde thuiskopieheffing die consumenten betalen bij de aanschaf van CD's en DVD's wordt afgeschaft. "Met het huidige pakket aan maatregelen wordt voor de consument duidelijk waar hij voor betaalt. Dubbel betalen, te veel en niet weten waarvoor behoort hiermee tot het verleden", aldus Leon Rijnbeek, voorzitter van STOBI. Stobi maakt zich al jaren sterk voor het afschaffen van het thuiskopiestelsel. In 2009 oordeelde de Tweede Kamer werkgroep onder leiding van Gerkens al - na een diepgaand onderzoek - dat de thuiskopieheffing ten dode is opgeschreven.

Verdere uitwerking moet duidelijkheid brengen

De brief van de Staatssecretaris biedt goede kansen voor een eerlijke markt voor digitale content. Veel zal af hangen van de uiteindelijke invulling. Voorop moet staan dat de consument door dit pakket aan maatregelen niet gecriminaliseerd wordt en dat internet providers geen verlengstuk worden van opsporingsdiensten. Artiesten moeten meer vrijheid krijgen om hun werken op nieuwe manieren te exploiteren. Als artiesten en consumenten dichter bij elkaar kunnen komen dan zal iedereen daarvan profiteren.

*




Razende Robot Reporter