Belgische Federale Overheid

Ivoorkust

Steven Vanackere over de arrestatie van ex-president Gbagbo in Ivoorkust

Datum: 11 april 2011

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Dat werd mede mogelijk gemaakt door de steun van de internationale gemeenschap, die meteen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn overwinning erkende.

Minister Vanackere betreurt de slachtoffers van het geweld en de schade die werd aangericht door de onverzettelijkheid van Laurent Gbagbo. De minister hoopt dat een terugkeer naar orde en kalmte een snelle verbetering zal toelaten van de humanitaire en veiligheidssituatie. Onze landgenoten en diplomaten werden danig op de proef gesteld. De Minister spreekt zijn waardering uit voor het in moeilijke omstandigheden gepresteerd werk door het personeel van onze ambassade in Abidjan en voor de koelbloedigheid van onze ambassadeur en zijn ploeg. Hij dankt ook Frankrijk voor de bijstand die werd verleend aan de Belgische gemeenschap en voor het onthaal van onze landgenoten in de door het Franse leger beschermde zones.

Steven Vanackere roept president Ouattara en de troepen die hem steunen op tot terughoudendheid en bedachtzaamheid. Daarbij benadrukt hij de noodzaak opheldering te brengen over alle machtsmisbruik, mensenrechtenschendingen en alle gepleegde misdaden - vanuit welk kamp ook, in Abidjan of elders in het land.

België met ook de Europese Unie is bereid bij te dragen tot het herstel en de wederopbouw van Ivoorkust, in een geest van consensus en verzoening.