Integrale aanpak kindermishandeling jeugdzorg, politie en OM

Persbericht van VTS Politie Nederland

Bureau Jeugdzorg, politie en OM starten integrale aanpak kindermishandeling

Amersfoort, 12 april 2011. Het protocol "Meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en het Openbaar Ministerie" wordt vandaag ondertekend door Jeugdzorg Nederland, de Politie en het Openbaar Ministerie en wordt aangeboden aan de Directeur-generaal Preventie Jeugd en Sancties, Dineke ten Hoorn Boer, van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In dit protocol zijn samenwerkingsafspraken opgenomen over de meldingen bij de politie van (vermoedens van) ernstige kindermishandeling vanuit het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Gerichte strafrechtelijke daderaanpak wordt hiermee onderdeel van de aanpak van kindermishandeling.

Kindermishandeling is bij uitstek een probleem waarbij componenten van straf en zorg elkaar ontmoeten. Juist daarom vraagt een effectieve aanpak van kindermishandeling een actieve gezamenlijke inzet van het AMK, de politie en het Openbaar Ministerie. Onderlinge samenwerking vergroot de mogelijkheden de veiligheid van kinderen te waarborgen en recidive te voorkomen.

Het samenwerkingsprotocol voorziet in vereenvoudiging van de procedure voor het melden van kindermishandeling door medewerkers van Bureau Jeugdzorg en het AMK aan de politie. Er wordt gebruik gemaakt van een standaard meldingsformulier. Daarnaast informeren de politieambtenaar en hulpverlener elkaar vaker zodat de hulpverlening en het opsporingsonderzoek van de politie meer op elkaar kunnen worden afgestemd.

Circa 100.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling, zoals verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik. Daarnaast zijn tenminste 60.000 kinderen jaarlijks getuige van huiselijk geweld. Deze kinderen worden ook als slachtoffer aangemerkt. Het totaal aantal aangiften van kindermishandeling ligt nu onder de 1000 per jaar. Deze samenwerking tussen de drie organisaties heeft als gevolg dat het aantal meldingen vanuit het AMK bij de politie zal stijgen.

Kindermishandeling vormt een ernstig maatschappelijk probleem. Jeugdzorg Nederland, de Politie en het Openbaar Ministerie onderkennen hun rol in de aanpak van kindermishandeling en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.




Razende Robot Reporter