Vergunning binnen voor meer Groene Stroom Amercentrale Essent

Persbericht van Essent N.V.

Den Bosch - Essent heeft met het verkrijgen van de zogenoemde Omgevingsvergunning een belangrijke stap gezet naar uitbreiding van duurzame energieproductie op de Amercentrale. Doel is om in de unit Amer 9 het percentage biomassa meestook te verhogen van 35% naar 50%. Op deze manier vervangt Essent op steeds grotere schaal steenkool door biomassa voor het maken van duurzame energie.

Op schema
Essent verwacht ook een andere belangrijke vergunning, de definitieve vergunning voor de Natuurbeschermingswet, binnenkort te verkrijgen. Daarmee ligt de omschakeling van de Amercentrale van een van oorsprong steenkolen gestookte centrale naar een grotendeels duurzame energiecentrale op schema. Peter Terium, CEO van Essent: "Ons ultieme doel is dat we voor de volle 100 procent overschakelen van steenkool op biomassa, maar de stap naar 50% is al ongekend in Nederland en Europa. Met de Amercentrale zijn wij nu al veruit de grootste productielocatie voor duurzame energie in Nederland. Met de stappen die we nog willen zetten, laat Essent zijn intenties op het gebied van het halen van de klimaatdoelstellingen duidelijk blijken."

Keuze voor de nabije toekomst
Een keuze voor het gebruik van biomassa is een slimme en verstandige keuze voor een duurzame toekomst vindt Peter Terium: "Met de inzet van duurzame biomassa voor de productie van groene stroom kunnen we snel en op een kostenefficiënte manier naar een schonere energiesamenleving. Biomassa in combinatie met wind (op land en op zee) en energiebesparing is wat mij betreft de winnende combinatie voor de korte en middellange termijn."

Overheid aan zet
Een positieve investeringsbeslissing van Essent om het aandeel meestook van biomassa sterk te verhogen, hangt - naast de vergunningen - af van de bereidheid van de overheid om ondersteuning te bieden. De huidige subsidie (MEP) voor het op grote schaal meestoken van biomassa loopt de komende jaren af. Daarom moet er een vervangende regeling komen. Wat Essent betreft, kan dat een vrijwel subsidieloze regeling zijn; de zogenoemde leveranciersverplichting.
In zo'n systeem worden alle leveranciers van stroom verplicht een bepaald percentage duurzame stroom aan hun klanten te leveren. De leveranciers gaan vervolgens de markt op om te kijken waar zij die groene stroom tegen de meest gunstige voorwaarden kunnen inkopen en/of produceren. Op die manier bepaalt de markt dus wel manieren van duurzame stroomproductie het meest (kosten)efficiënt zijn. Op dit moment zijn in Nederland biomassa, wind op land en wind op zee (in deze volgorde) de meest (kosten)efficiënte oplossingen. "We kunnen het ons in Nederland niet veroorloven om grootschalige meestook van biomassa te verliezen als bron van productie van duurzame energie. Eenderde van alle in Nederland gemaakte groene stroom komt namelijk van biomassa", aldus Peter Terium.

1 De Omgevingsvergunning is nieuw en bestaat uit een bundeling van verschillende vergunningen, zoals bouwvergunningen en milieuvergunningen.

2 Ook de Energie Raad, ECN en verschillende andere energiebedrijven hebben zich uitgesproken vóór een leveranciersverplichting.

Over Essent
Essent is de grootste producent van duurzame energie in Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. De onderneming beschouwt Nederland en België als haar thuismarkt. De totale productiecapaciteit van de centrales van Essent bedraagt ca. 3.000 MW, bijna 2.700 MW aan productiecapaciteit is op dit moment in aanbouw. Van alle in Nederland duurzaam geproduceerde stroom neemt Essent een kwart voor haar rekening. Bij Essent werken 4.500 mensen. Meer informatie is te vinden op www.essent.nl/overessent en www.twitter.com/essentnieuws

Essent maakt deel uit van het internationaal opererende RWE. Met een omzet in 2010 van EUR 53 miljard en 71.000 medewerkers is RWE een toonaangevende Europese leverancier van elektriciteit en gas. RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 24 miljoen klanten. Daarmee behoort RWE tot de top 5 van Europese energiebedrijven. RWE investeert gemiddeld meer dan EUR 1 miljard per jaar in Europese duurzame energieprojecten


Noot voor redacties


Essent N.V.

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter