Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


Persbericht
Task Force zet eerste stap op weg naar 100% duurzame palmolie Merken margarine industrie schakelen al in 2011 over Rijswijk, 12 april 2011 ­ Gisteren presenteerde de Task Force Duurzame Palmolie haar actieprogramma voor 2011. Hiermee is de eerste stap gezet op weg naar het verwezenlijken van de ambitie van de Task Force: `uiterlijk eind 2015 is alle voor de Nederlandse markt bestemde palmolie duurzaam'. Vooruitlopend op de komende activiteiten hebben bedrijven uit de Nederlandse margarine industrie al publiekelijk aangegeven eind dit jaar voor al hun merken overgeschakeld te zijn op duurzame palmolie. Palmolie is een veelgebruikte plantaardige olie. Door de hoge opbrengst per hectare is het een goede keuze om dit gewas in te zetten bij het streven naar voedselzekerheid. Duurzame palmolie wordt geproduceerd met inachtneming van mens, dier en milieu. Deze palmolie is gecertificeerd volgens de principes en criteria van de internationale Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). De Nederlandse raffinagebedrijven kunnen inmiddels genoeg duurzame palmolie leveren voor het gehele volume dat in Nederland wordt gebruikt. Task Force actieprogramma 2011 Bij de oprichting van de Task Force eind vorig jaar is vastgelegd dat de deelnemende brancheorganisaties jaarlijks hun actieplan kenbaar zullen maken. De brancheorganisaties vertegenwoordigen de Nederlandse aanbieders en afnemers van palmolie. Gisteren presenteerde Karlijn van Lierop, Voorzitter van de Task Force Duurzame Palmolie, het actieprogramma 2011 van de verschillende branches, tijdens het Seminar Sustainable Sourcing Soy & Palm Oil.

Uit de plannen blijkt het commitment van de branches en de bedrijven die zij vertegenwoordigen. De margarine industrie heeft bijvoorbeeld aangegeven dat zij al in 2011 voor al haar merken zal overstappen op duurzame palmolie. Publiekelijk heeft zij zich hieraan gecommitteerd. De bedrijven hebben voor deze merkproducten besloten om certificaten te kopen die de productie van duurzame palmolie mogelijk maken. De margarinebedrijven zijn via hun branche, de Bond voor Nederlandse Margarinefabrikanten (BNMF) aangesloten bij de Task Force Duurzame Palmolie. Tevens hebben de supermarkten in CBL- verband aangegeven ernaar te streven dat per 2015 de palmolie, zoals verwerkt in huismerkproducten, moet voldoen aan de criteria van de RSPO. Daarnaast start de Bakkerij- en Zoetwaren sector bijvoorbeeld met de `Barometer duurzame Bakkerij en Zoetwaren' waarin bedrijven die duurzame palmolie kopen worden beloond.

Karlijn van Lierop (voorzitter) en enkele leden van de Task Force Duurzame Palmolie presenteerden tijdens het Seminar Sustainable Sourcing Soy & Palm Oil het actieprogramma.



Alle deelnemers van de Task Force sporen hun eigen achterban aan om over te schakelen op duurzame palmolie. Op www.taskforceduurzamepalmolie.nl staat een overzicht van deze activiteiten die variëren van het (op maat) organiseren van informatiebijeenkomsten en het samenstellen van informatiepakketten tot het (inter-)nationaal agenderen van duurzame palmolie. Aan het eind van het jaar rapporteert de Task Force over de behaalde resultaten. Task Force Duurzame Palmolie De deelnemers van de Task Force Duurzame Palmolie zijn de branches van de raffinadeurs van palmolie, de verschillende sectoren die de palmolie in producten verwerken en de retail die de producten aanbiedt: Bond van Nederlandse Margarine Fabrikanten (BNMF) Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) Productschap Margarine, Vetten en Oliën (voorzitterschap en secretariaat) Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Eetbare Oliën en Vetten (Vernof) Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ)

Gezamenlijk zetten zij zich in om ervoor te zorgen dat eind 2015 alle voor de Nederlandse markt bestemde palmolie duurzaam is. Omdat het belangrijk is dat de wereldwijde palmolieproductie duurzaam wordt, is de Task Force verheugd dat haar voorbeeld inmiddels door andere landen wordt gevolgd. In België wordt door de branchevereniging voor de margarine industrie gewerkt aan een soortgelijke initiatief, de `Alliance Belge pour le Palme Durable'.