Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente start met toegankelijk maken busbaan

Gemeente Stichtse Vecht verbetert de verkeersveiligheid op de Zandweg en de Oostwaard in Maarssen. Het verkeer is daar de laatste jaren sterk toegenomen, mede door de bouw van de wijk OpBuuren-buiten, het nieuwe vechtdorp ten zuiden van Maarssen en de groei van de sportverenigingen Marsua en de Maarssense Hockey Vereniging (MHV). De gemeente neemt maatregelen om OpBuuren beter te kunnen ontsluiten. Eind februari is de rotonde op de kruising Sweserengseweg - Sportparkseweg al gerealiseerd. Nu wordt de busbaan gedeeltelijk verbreed en opengesteld voor auto's. Dit vermindert de verkeersdruk op de Zandweg en de Oostwaard. Er ontstaat een veiligere schoolroute doordat de weg onder het viaduct van de Zuilense ring wordt afgesloten. Half april gaat de schop in de grond.

Wethouder van verkeer Klaas Wiersema: "Het project dat in de voormalige gemeente Maarssen is opgezet, is in nauw overleg met de bewonerscommissies Zandweg-Oostwaard en Oud-Zuilen, aanwonenden van de Zandweg, de sportverenigingen Marsua en MHV tot stand gekomen. Mede dankzij de inzet en medewerking van alle vertegenwoordigers is een breed gedragen plan ontwikkeld om OpBuuren beter te kunnen ontsluiten. Er is een zorgvuldige aanpak aan vooraf gegaan, waarbij ook (milieu)onderzoeken zijn uitgevoerd. Hieruit zijn geen belemmeringen naar voren gekomen. Een eerste mijlpaal is eind vorig jaar al bereikt. Bij twee sportverenigingen zijn meer parkeerplaatsen gerealiseerd. Hierdoor is de verkeerssituatie ter plekke aanzienlijk verbeterd. Nu pakken we door en gaan we de busbaan verbreden en openstellen voor het autoverkeer."

Toegankelijk maken busbaan

De volgende stap in het project is de Oostwaard onder het viaduct af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daarom wordt er een knip aangebracht in de Oostwaard ter hoogte van het viaduct van de Zuilense Ring, zodat het doorgaand autoverkeer op de Oostwaard wordt geweerd. De busbaan wordt verbreed om deze geschikt te maken als gebiedsontsluitingsweg. Dit moet de verkeersdruk op de Zandweg en de Oostwaard verminderen. De bussluis in de Buitenweg bij het viaduct blijft bestaan. De verbrede busbaan wordt direct aangesloten op de bestaande op- en afritten van de Zuilense ring.

De sportverenigingen worden beter bereikbaar doordat de busbaan toegankelijk wordt voor auto's. Dit jaar wordt er een nieuwe voet- en fietsbrug gebouwd over de Vecht vanaf OpBuuren dorp naar de Oostwaard. De Zandweg en de Oostwaard zijn aangewezen als fietsroute tussen het nieuwbouwgebied OpBuuren-dorp en Maarssen-dorp. Op dit moment rijden daar teveel auto's om de veiligheid van deze fietsers te kunnen waarborgen.

Het project Zandweg-Oostwaard is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Bestuur Regio Utrecht en de provincie Utrecht.