Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein EURnergiek, het project om energiebesparende maatregelen te stimuleren, levert veel voordelen op voor woningeigenaars: een lagere energierekening, meer wooncomfort en een waardevermeerdering van het huis. Maar wie zorgen er daadwerkelijk voor een energiezuinige, warme en comfortabele woning? En: hoe gaat zo'n isolatieproces precies in zijn werk? Henk Sikma aan het woord over zijn ervaringen vanuit Isolatienet, één van de uitvoerende bedrijven die zich hebben aangesloten bij Nieuwegein EURnergiek.

Inspectie

`Onze filosofie is het leveren van maatwerk, want iedere woning is uniek. Dat hebben we vanaf december 2010 tot en met maart 2011 al bij ongeveer honderd woningen in Nieuwegein gedaan. De eerste stap is de inspectie van de woning. Dat duurt slechts anderhalf uur. Wij nemen bijvoorbeeld de kwaliteit van de spouwmuur op. Een medewerker boort een gaatje in de voeg van de muur en bekijkt met een endoscoop in welke staat de spouwmuur verkeert en of er eventuele vervuilingen zijn die tijdens de bouw zijn ontstaan. Vervolgens stellen we vrijblijvend een offerte op. We kijken overigens ook naar wat er niet mogelijk is. Bij geglazuurde stenen is een spouwmuurisolatie helaas niet mogelijk en bij een geschilderde gevel moet het een damp-open verfsysteem zijn.'

Uitvoering

Tijdens de daadwerkelijke spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal, meestal minerale wol, in de geboorde gaatjes van de voegen geblazen. `Natuurlijk zijn er ook andere vormen van isolatie mogelijk, zoals vloerisolatie. De kruipruimte moet voor de inspectie en uitvoering van vloerisolatie minstens vijftig centimeter hoog zijn. De uiteindelijke isolatie bestaat uit een laag purschuim (polyurethaan) van zes centimeter aan de onderkant van de vloer. Die laag wordt onder de gehele vloeroppervlakte, dus van voordeur tot achtertuin, aangebracht. Claustrofobie is er bij onze medewerkers dus niet bij. Als de kruipruimte minder is dan vijftig centimeter dan kijken wij of er iso-chips als bodemisolatie kan worden aangebracht.

Van buiten naar binnen isoleren

Henk Sikma benadrukt het belang van een geïsoleerde buitenkant: `De schil van het huis heeft prioriteit. Als het regent, trek je immers ook een jas aan. Spouwmuurisolatie is het voordeligst en wordt daarom vaak als eerste toegepast, gevolgd door een vloerisolatie en HR++ glas.' Volgens Sikma komen (binnen)dakisolaties in mindere mate voor: `Daarvoor is het namelijk noodzakelijk dat woningeigenaren de zolder opruimen, zodat wij er overal goed bij kunnen en veel daken zijn aan de binnenzijde afgetimmerd.' Ook buitengevelisolaties behoort tot de mogelijkheden, maar moet veelal door de gemeente goedgekeurd worden.

Weinig overlast & (tijd)efficiënt

Isolatie zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening, maar hoe zit het met alle ongemakken tijdens het isolatieproces? En hoeveel tijd is een woningeigenaar kwijt? `Voor overlast hoeven de bewoners niet te vrezen. Wij ruimen alles op en mocht er bijvoorbeeld toch wat isolatiewol blijven liggen, dan gebruiken vogels die graag voor het bouwen van nestjes. Het isolatieproces is daarnaast niet tijdrovend: voor het isoleren van een spouwmuur zijn wij ongeveer een halve dag bezig, en dat geld ook voor vloerisolatie.

Wijkaanpak: milieuvriendelijk en burenkorting

Isolatienet streeft ernaar een aantal woningen per dag te isoleren die zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt liggen. Sikma legt uit: `Dan hoeft de vrachtwagen slechts een keer voor te rijden. Dat is niet alleen vanuit milieuoogpunt gunstig, maar het geeft ook korting op de isolatiekosten voor de aanvrager en zijn buren.'

Wilt u meer weten over het project Nieuwegein EURnergiek? Kijk dan op www.nieuwegein.nl/nieuwegeinenergiek.