D66

dinsdag 12 april 2011

Kabinet, stop met negeren schuldenberg woningbezitters!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil een hoofdlijnendebat met ministers Donner (Binnenlandse Zaken) en De Jager (Financiën) over de toenemende problemen op de woningmarkt. Terwijl steeds minder mensen een huis kunnen kopen, groeit de totale schuld van huizenbezitters maar door. De sociaal-liberaal vraagt dit debat vandaag aan bij de Regeling van Werkzaamheden, na het wekelijkse Vragenuurtje. Verhoeven doet dit na de laatste waarschuwing van oud VVD-Kamerlid en Hans Hoogervorst, topman van Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Gezinnen koersen af op financiële ramp

Voormalig minister van Financiën Hoogervorst stelt dat veel gezinnen op een financiële ramp afkoersen, als men de aflossingsvrije hypotheek niet omzet in één waarbij de schuld wordt afgelost. Verhoeven: "Ik ben blij met de signalering van Hoogervorst, maar D66 staat al langer niet meer alleen bij het doorprikken van de groeiende schulden-zeepbel op de woningmarkt. Ook het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en het Internationaal Monetair Fonds waarschuwden hier recentelijk voor. Het is nu echt vijf voor twaalf. De politiek moet ingrijpen. Maar het kabinet laat zowel de woningmarkt als de schuldenkluis op slot zitten."

Balletje balletje

Verhoeven vindt het kwalijk dat het kabinet enkel wat wil doen aan de huurkant van de woningmarkt. Minister Donner kwam onlangs met een huurbrief. "Het kabinet speelt balletje balletje met de woningbezitter. Wel willen praten over de problemen met huurhuizen, maar ons de rug toekeren als we over de koopkant beginnen. We weten inmiddels allemaal wat er in Amerika is ontstaan door enorme schulden van woningbezitters, laat dat niet in Nederland gebeuren. We willen op hoofdlijnen duidelijk hebben hoe het zit, desnoods via een spoeddebat als het niet anders kan."