Gemeente Maasgouw


Tweede bevertunnel in Panheel gereed

2e bevertunnel

Hoewel bevers bijna alleen maar via water verplaatsen, bleken ze in de omgeving van Leerkeven in Panheel toch keer op keer de weg via land over te steken. Reden voor de gemeente om bevertunnels in de omgeving van dit gebied aan te leggen.

In maart van het afgelopen jaar is daarom de eerste bevertunnel aangelegd in de Pater Jac Schreursweg tussen Panheel en Grathem. Omdat dit toen de eerste bevertunnel van Limburg was, is deze tunnel toen feestelijk geopend door kinderen van basisschool De Sleye.

Inmiddels hebben we de tweede tunnel aangelegd in de Thornerweg tussen Panheel en de sluizen van Panheel. Onder de brug in Leerkeven zijn aanvullende voorzieningen getroffen zodat de bevers ook hier vrij baan hebben. De bevers in Leerkeven staan nu weer via de Panheelderbeek en Sint Antoniusplas in contact met de overige bevers in het Maasplassengebied. Dat is gunstig voor de duurzame instandhouding van de bevers in Limburg.

Bevers in Limburg
In Limburg komen sinds ongeveer vijftien jaar weer bevers voor. Een deel is afkomstig van populaties in de Eifel en in de Ardennen. Een ander deel is uitgezet in het kader van een herintroductieprogramma. Samen vormen deze bevers inmiddels een levensvatbare populatie van ongeveer honderd dieren. Bevers dragen met hun geknaag bij aan de variatie in een gebied. Ze zorgen voor open plekken langs de waterkant waardoor deze geschikt worden voor allerlei andere dieren zoals vlinders en vogels.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00