Gemeente Maasgouw


Bestrijding eikenprocessierups 2011

Met succes is de bestrijding van de eikenprocessierups de laatste jaren uitgevoerd door de buitendienst van de gemeente Maasgouw. De overlast voor de inwoners is daardoor minimaal geweest omdat er bijna geen nesten meer waren in de laanbomen van de gemeente.

In Midden-Limburg is een werkgroep samengesteld die de bestrijding van de processierups coördineert en begeleid. Deze werkgroep heeft een deskundig bedrijf ingeschakeld dat in het voorjaar voor de Midden-Limburgse gemeenten de ontwikkeling van de eikenprocessierups volgt. Zo kan het optimale tijdstip van bestrijding worden bepaald en krijgt men een goed beeld van de ontwikkeling van deze plaag. Uit onderzoek is gebleken dat de jonge rupsen al in het eerste stadium van hun ontwikkeling eten van de ontluikende bladknoppen van de eikenbomen. Het is dus mogelijk dat de bomen al bespoten moeten worden zodra het blad begint uit te lopen en er een bladbezetting is van 30 tot 50%.

De ontwikkeling van de rups en de bladbezetting aan de eikenbomen wordt gevolgd en er wordt dan een go-moment bepaald voor de bestrijding. Om de periode van bespuiting zo kort mogelijk te houden is het wenselijk dat de werkzaamheden niet alleen overdag maar ook vroeg in de ochtend of later in de avond worden uitgevoerd. Wij vragen uw begrip hiervoor. Wij verwachten dat vanaf dertien april de rupsen uitkomen.

Niet alles kan voor honderd procent bestreden worden. De eikenprocessierups zal een probleem blijven waar wij mee moeten leren omgaan. Kleinere nesten op plaatsen waar geen gevaar is voor aanraking met de brandharen worden dan ook zo min mogelijk weggehaald.

De gemeente Maasgouw bestrijdt ook de processierups in bomen van particulieren.
Kosten:

* afhankelijk van aanrijtijd en bereikbaarheid, worden verrekend naar een tarief van EUR 105,00 / uur;

* maximumtarief voor de eerste boom EUR 40,-, voor elke volgende boom EUR 20,- per boom.

De bomen moeten wel bereikbaar zijn voor een traktor met spuitinstallatie en de gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het uitvoeren van de bestrijding.

Komt u na de bestrijding toch nog nesten tegen of wilt u meer informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups? Dan kunt u bellen met de heer F. Richter, telefoonnummer (0475) 85 25 00.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00