Gemeente Rotterdam

enquêtes veiligheidsindex en wijkonderzoek 2012 van start

12 april 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Gemeente vraagt ruim 30.000 Rotterdammers naar hun mening. Hoe veilig voelen Rotterdammers zich? En hoe prettig leven zij in hun stad?

De gemeente Rotterdam wil dit graag weten en vraagt ruim 30.000 Rotterdammers om hun mening. Vanaf half april krijgen zij een uitnodiging om deel te nemen aan de enquête voor de Veiligheidsindex of de enquête voor het Wijkonderzoek.

Wensen
Het college van burgemeester en wethouders benadrukt hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk Rotterdammers die een brief krijgen, meedoen aan het onderzoek. De Veiligheidsindex en het Wijkonderzoek zijn belangrijke meet- en sturingsinstrumenten voor de gemeente Rotterdam. De antwoorden laten zien wat de gemeente goed doet en wat beter kan. Het helpt om van Rotterdam een aantrekkelijke woonstad voor iedere Rotterdammer te maken.

Burgemeester Aboutaleb: "Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het beeld is dat wij krijgen van de situatie in de Rotterdamse wijken en hoe beter we ons beleid kunnen afstemmen op de wensen van de bevolking. Ik roep daarom alle Rotterdammers die worden benaderd voor het onderzoek op om de vragenlijst in te vullen."

Vragenlijst
Om een goed beeld te krijgen van de veiligheid en leefbaarheid in een wijk wordt een groep van gemiddeld 220 bewoners benaderd. Dit is een willekeurige steekproef uit de bevolkingsadministratie. Het gaat om Rotterdammers van 15 jaar en ouder. De enquêtes worden in twee perioden afgenomen. De eerste helft start in april, de tweede helft na de zomervakantie. De Rotterdammers kunnen de vragenlijst op internet invullen of een schriftelijke vragenlijst thuis gestuurd krijgen. Na een paar weken worden degenen die niet hebben gereageerd telefonisch benaderd. Deze manier van werken zorgt ervoor dat alle verschillende bevolkingsgroepen, jong, oud, allochtoon en autochtoon, aan bod komen.

De uitkomsten van beide enquêtes worden gecombineerd met andere gegevens, zoals meldingen en aangiften bij de politie en de bevolkingssamenstelling per wijk. De uitkomsten van beide onderzoeken zijn begin 2012 bekend.