Gemeente Rotterdam

rotterdammertje verovert amsterdam

12 april 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Rotterdammertje: worstje, hoofddeksel, laatste restje uit de jeneverfles. En nu ook een anti-parkeerpaaltje.

Vanaf april vervangt het Rotterdammertje het Amsterdammertje na vele jaren trouwe dienst in het Rotterdamse straatbeeld. De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (o.m. buitenruimte) overhandigt op 14 april het eerste paaltje aan de Amsterdamse wethouder van onder meer openbare ruimte en groen, Freek Ossel.

Het Rotterdammertje is onderdeel van de Rotterdamse Stijl voor de buitenruimte. De afgelopen jaren heeft de stad gewerkt aan een herkenbare, Rotterdamse identiteit voor de buitenruimte. Dit is nodig om meer eenheid, kwaliteit en samenhang in de buitenruimte van de havenstad aan te brengen. De gemeente Rotterdam ontwikkelde hiervoor een `toolkit' voor bestratingmateriaal en buitenruimtemeubilair.

Rotterdams product
Het Rotterdammertje wordt lokaal door medewerkers van Robedrijf productie, een onderdeel van Roteb, gemaakt. Bij Robedrijf productie werken mensen die, om wat voor reden dan ook, niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt terechtkomen. Hiermee wordt de nieuwe aankleding van de stad gekoppeld aan werkgelegenheid voor de stad. Wethouder van Huffelen: "Het Amsterdammertje krijgt een waardig opvolger. Het is nu alleen nog de vraag hoe lang het duurt voordat de Rotterdammers zelf een naam geven aan de nieuwe aanwinst."

Rotterdamse Stijl
Het Rotterdammertje, ontwerp van npk design, past bij de uitstraling die de Rotterdamse Stijl beoogt en die bij de identiteit van Rotterdam hoort: duurzaam, tijdloos, ingetogen, robuust en tegelijkertijd elegant. Het is na de Rotterdambak en de parkbank, het volgende product van de Rotterdamse stijl die het Rotterdamse straatbeeld gaan bepalen. Binnenkort gaan ook een aantal hekken en banken de testfase in. Naar verwachting is eind dit jaar het nieuwe Rotterdamse Stijl meubilair in de hele stad zichtbaar.

Aanvullende informatie

Overhandiging: donderdag 14 april 2011 van 12.30 uur tot 12.45 uur, bij de ingang Zwanenburgwal van het Stadhuis (voor de Zwanenburgbrug).