Gemeente Hilvarenbeek


Werkzaamheden centrumplan tijdelijk stilgelegd

Resultaten van grondonderzoek worden afgewacht

De werkzaamheden op het terrein waar het centrumplan âHilverhofâ wordt gerealiseerd, zijn gisteren stilgelegd. De gemeente nam dit besluit samen met provincie en arbeidsinspectie nadat was vastgesteld dat een aantal werkzaamheden op het terrein niet naar behoren werd uitgevoerd. Vanwege de aanwezigheid van asbest op enkele plaatsen in de bodem, waren extra eisen aan het werk gesteld. Er is onvoldoende rekening gehouden met deze eisen.
Om geen enkel risico te nemen, heeft de gemeente direct opdracht verstrekt voor aanvullend onderzoek en enkele maatregelen genomen. Zodra de resultaten bekend zijn, wordt bekeken wanneer het werk kan worden hervat.

Op het terrein werden sloopwerkzaamheden uitgevoerd en werkzaamheden voor het bouwrijp maken. Ook moesten enkele zogenoemde âasbestspotsâ gesaneerd worden. De grond op dit perceel had ter plaatse verder onderzocht moeten worden. Dat is niet gebeurd; de grond van deze asbestspots is wellicht over het terrein verplaatst. De gemeente wil geen enkel risico nemen en wil daarnaast de vertraging voor uitvoering van het Centrumplan beperken. Daarom is besloten om - aanvullend op eerder uitgevoerd onderzoek - het hele terrein opnieuw te laten onderzoeken op aanwezigheid van asbest.
In afwachting van het onderzoek - en de resultaten daarvan - zijn de werkzaamheden stilgelegd en is het terrein afgesloten. De drie opslagplaatsen die op het terrein aanwezig zijn - een met grond, een met achtergebleven restmateriaal na het zeven van grond en een met puin - worden preventief afgedekt met zeil zodat er geen gevaar bestaat voor verspreiding van het eventueel aanwezige asbest. De omwonenden van het terrein zijn vandaag geïnformeerd.

Â