Rijksoverheid

Rosenthal: nu democratie herstellen in Ivoorkust

Nieuwsbericht | 12-04-2011

`Ik hoop dat hiermee een einde komt aan het geweld in Ivoorkust en dat de weg vrij is voor de democratisch gekozen president Ouattara en zijn regering'. Dat zei minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in reactie op de arrestatie van oud-president Gbagbo in Ivoorkust. `De democratie in het land moet nu worden hersteld en de mensenrechten moeten worden beschermd', aldus de minister.

Nederland benadrukt het belang van een onafhankelijk onderzoek naar de berichten van schendingen van mensenrechten. Nederland zette zich in de EU in voor gerichte sancties tegen Gbagbo en zijn entourage. Ook leverde Nederland een bijdrage aan Unicef en het Internationale Rode Kruis ter bestrijding van de humanitaire crisis in Ivoorkust.

In november 2010 verloor toenmalig president Gbagbo de verkiezingen van zijn politieke tegenstander Ouattara. Hij weigerde echter op te stappen. Sindsdien is Ivoorkust het toneel van toenemend geweld tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara. Er vielen meer dan 1300 doden. Naar schatting een miljoen mensen sloeg op de vlucht.