Goede jaarcijfers Tauw in turbulente markt

Persbericht van Tauw B.V.

Deventer, 11 april - Tauw heeft in 2010 een omzet geboekt van 117,1 miljoen euro, 1,2 procent minder dan in 2009. Toen behaalde het advies- en ingenieursbureau de beste jaarcijfers uit zijn 83-jarig bestaan. Het bedrijfsresultaat nam met 1 miljoen af naar 3 miljoen; de winst vóór belastingen bedroeg 2,4 miljoen (2009: 3,1 miljoen). CEO ir. Bram de Borst spreekt van een structureel gewijzigde markt. "De winnaars van morgen zijn de bureaus die zich het snelst kunnen aanpassen."

Tauw Group boekte in 2010 flinke omzetgroei in Frankrijk (15%). De groei in Italië (4%) leidde daar tot een bescheiden positief resultaat. De winstgevendheid in Duitsland herstelde zich naar een goed niveau, mede als gevolg van het herstel van de Duitse economie. Ook het rendement in België verbeterde aanzienlijk. 'Spanje' boekte verlies, maar naar verwachting treedt er dit jaar herstel op.

In Nederland nam het aantal gemeentelijke opdrachten vanaf het tweede kwartaal substantieel af. Dit werd voor een groot deel gecompenseerd door groei in opdrachten van provincies, Rijkswaterstaat en bedrijven. In het boekjaar was een voorzichtig herstel in de private sector te zien. De totale omzet daalde in Nederland met ruim 3 procent. De winst vóór belastingen bedroeg 2,6 miljoen.

Volgens CEO De Borst is er sprake van een structureel veranderde markt, vooral in Nederland: "De manier waarop de overheid inkoopt, verandert sterk. Steeds vaker heeft de inkooporganisatie de macht. Die kijkt vooral naar de prijs en minder naar de prijs-kwaliteitverhouding. Mede daarom heerst er in de ingenieurswereld nu een prijzenslag."

Aanpassen aan verandering, dat is volgens De Borst de sleutel tot toekomstig succes. "Snel kunnen inspelen op nieuwe vragen uit de markt, daar gaat het om. Het afgelopen jaar hebben we onze commerciële kracht onder invloed van de crisis al enorm weten te vergroten. We kijken dan ook met veel vertrouwen naar de toekomst."

Onder meer op het gebied van duurzaamheid weet Tauw steeds meer marktaandeel te veroveren. Klimaatverandering en waterveiligheid bieden de komende jaren goede perspectieven. En met de businessunit Waterbouw richt het bedrijf zich in toenemende mate op de (inter)nationale markt voor waterbouw.

Het jaar 2011 zal nog worden gekenmerkt door enige krimp in de Nederlandse markt, in de andere landen voorziet Tauw groei. Per saldo kan dit leiden tot een teruggang van circa 3 procent in de omzet op groepsniveau. Door de introductie van nieuwe business-systemen wordt in 2011 gerekend met extra kosten. Maar de verwachting is dat de normale operationele winst gelijk zal blijven aan die in 2010.

Links:
http://www.tauw.nl



Razende Robot Reporter