Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Steekproef Europa: Tankstations in Nederland slecht

Den Haag, 12 april 2011

Nederlandse tankstations scoren relatief slecht in een steekproef die is gehouden onder 77 tankstations langs Europese hoofdroutes. Dat blijkt uit de resultaten van een test, die is uitgevoerd door de ANWB en haar Europese zusterclubs. Twee Nederlandse stations, De Buunderkamp (A12) en Het Gevlocht (A67), komen in Europa als slechtste uit de bus. Er zijn acht tankstations in Nederland onder de loep genomen.

In de steekproef werd gekeken naar de toegankelijkheid van de op- en afritten, de inrichting bij de pompeilanden, het assortiment en de prijs-kwaliteitverhouding in de tankshops en het sanitair. Tankstation Vossedal langs de A2 kwam goed uit de test en behaalde een tiende plaats. Het beste Europese tankstation ligt aan de A1 in Tsjechië. De tankstations werden gekozen op basis van hun ligging voor vakantieverkeer langs de Europese hoofdroutes.

Vooral de hoge prijzen in de shops en de hygiëne van het sanitair vallen in de steekproef in heel Europa in negatieve zin op. Voor een vergelijking van de prijzen is gekeken naar enkele populaire producten, zoals cappuccino en mineraalwater. De verschillen zijn groot; zo kost een cappuccino op de goedkoopste locatie slechts 54 eurocent (Kroatië) terwijl de reiziger er op de duurste benzinestation ruim drie euro (Oostenrijk) voor moet neertellen.
De sanitaire faciliteiten scoren over het algemeen onder de maat bij Europese tankstations. Uit laboratoriumtesten blijkt dat bij ruim een kwart van de onderzochte toiletten gebruik ervan een potentieel risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Bij 40% van de onderzochte toiletten bleek er onvoldoende te zijn schoongemaakt. In Nederland scoorde zelfs 75% van de toiletten onvoldoende.

De ANWB vindt de resultaten zorgelijk en gaat de voorzieningen bij meer tankstations in Nederland onderzoeken. Meer resultaten worden in de zomer verwacht.