Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 8 april 2011

'Een origineel en fascinerend bouwwerk'

De Loopgraafbrug voor Fort de Roovere in Halsteren van RO&AD architecten uit Bergen op Zoom heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011 gewonnen. Architect en opdrachtgever ontvingen vandaag van juryvoorzitter Dorte Kristensen (Atelier PRO) de speciale gevelplaquette en trofee. De jury is noemde de brug `een origineel en fascinerend bouwwerk, waarin alle vaardigheden van het vak op een intelligente en slimme manier bij elkaar komen.'

Uit het juryrapport: `De brug versterkt de toegankelijkheid van het in ere herstelde fort- en zandwallandschap en draagt op eigenzinnige manier bij aan de maatschappelijke opgave om de recreatieve kant van de natuur te versterken. Zijn spel met waterniveaus levert zowel voor mensen op de brug als daarbuiten een tintelende ervaring op. Het getuigt van lef, beheersing en inlevingsvermogen om zo minimaal in het landschap in te grijpen, met zo'n krachtig resultaat.'

De winnaar ontving uit handen van BNA-bestuurslid Jeroen Wouters de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury onder leiding van Dorte Kristensen (atelier PRO architekten) en verder bestaande uit Jelle de Jong (Jelle de Jong architekten), Gerhard Simonetti (oprichter Jorissen Simonetti architecten), Jaap Modder (Stadsregio Arnhem Nijmegen) en Ellen Peper (Twynstra Gudde) nomineerde naast de winnaar de projecten MBO Gilde Opleidingen in Venray van BRTArchitecten uit Alkmaar en Schoorstenenhuis in Bosschenhoofd van Onix uit Groningen. Daarnaast kende de jury eervolle vermeldingen toe aan de projecten Brandweerpost, Teteringen van Grosfeld Van der Velde Architecten uit Breda en Villa Rotonda, Goirle van Bedaux de Brouwer architecten uit Goirle.

Het winnende gebouw en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de zesde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass