Afscheidssymposium Ria Wams 'Uitdagingen voor de paramedische zorg'

Persbericht van Nederlands Participatie Instituut

Op dinsdag 12 april 2011 organiseert het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi), het landelijk kennisinstituut voor de paramedische zorg, in Amersfoort een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Ria Wams. Ria Wams gaat na een dienstverband van 25 jaar, als directeur, met pensioen.
Ria Wams heeft een belangrijke rol gespeeld bij de positionering, profilering en professionalisering van de paramedische zorg in Nederland. Zij kan met recht worden geschetst als de ambassadeur van de paramedische zorg in Nederland. Ria Wams heeft het NPi groot gemaakt en vorm gegeven.

Het symposium 'Uitdagingen in de paramedische zorg' staat in het teken van de grote uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat, o.a. in verband met de vergrijzing, de toename van het aantal mensen met multi-morbiditeit en de steeds verder stijgende kosten van de zorg. Het symposium biedt een grote diversiteit aan presentaties, die gezamenlijk een goed beeld geven van actuele ontwikkelingen en uitdagingen voor de paramedische zorg.
Sprekers op het symposium zijn:
Prof dr Rob Oostendorp (dagvoorzitter), emeritus hoogleraar Paramedische zorg en voorheen wetenschappelijk directeur van het NPi. Dr Dorine van Ravensberg, onderzoeker NPi, 'zelfmanagement van patiënten als uitdaging voor de paramedische hulpverlening'. Dorine staat stil bij de belangrijke taak die paramedici kunnen spelen bij het coachen van patiënten naar zelfstandigheid.
Jetty Mathurin 'Patiëntenperspectief als uitdaging'. Jetty zal in haar presentatie op haar eigen specifieke wijze ingaan op ideeën en opvattingen die leven onder mensen van diverse afkomst. Zelfmanagement is makkelijk opgedragen, maar er leven zoveel vragen en er zijn zoveel andere zaken in het leven die ook om aandacht vragen. Kunnen en willen paramedici en dokters wel begrijpen wat er in hun patiënten omgaat? En voldoen zij aan de verwachting die hun patiënten hebben ten aanzien van de zorg? Hebben zij een echt luisterend oor, hebben zij voldoende empathie? Begrijpen zij wel wat zij van hun patiënten vragen wat betreft zelfmanagement?
Prof.dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, IQ Healthcare 'Koers op Kennis en Kennis op Koers'. Professionalisering zal ook in de toekomst een belangrijk aandachtspunt blijven. Onderzoek en onderwijs gericht op de praktijk zullen hand in hand moeten gaan. De bundeling van paramedische beroepen geeft de mogelijkheid meer aandacht te richten op onderzoek naar de multidisciplinaire samenwerking van paramedici in de dagelijkse praktijk.
Prof.dr. Monique Frings-Dresen, Coronel Instituut AMC 'Dubbele vergrijzing als uitdaging'.
De paramedicus zelf ontkomt ook niet aan de vergrijzing, hetgeen consequenties heeft voor zijn/haar handelen. De uitdaging is om de oudere wordende patiënt en zijn hulpverlener gemotiveerd en gezond aan de slag te houden; dit gaat niet vanzelf. Talloze instrumenten, maatregelen en levensfase bewust beleid voor duurzame inzetbaarheid en optimale arbeidsparticipatie worden aangedragen als oplossingen. Duurzame inzetbaarheid vraagt om begeleiding en zorg op maat voor en door de verouderende (mede)werker.

Het NPi is het landelijk kennisinstituut voor de professionalisering en profilering van paramedische zorg. De activiteiten van het NPi omvatten na- en bijscholing, wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek en de implementatie van nieuwe wetenschappelijke inzichten in de praktijk. Het NPi heeft 26 medewerkers.
Een bijzonder aandachtspunt voor de komende jaren vormen de onderzoeksactiviteiten van het NPi die gericht zijn op de verdere wetenschappelijke fundering van de paramedische zorg. Een andere belangrijke focus is het bewerken van recente wetenschappelijke bevindingen uit de literatuur tot compacte, direct in de praktijk bruikbare en toepasbare, informatie. Dit dient een snelle integratie van nieuwe wetenschappelijke kennis in het dagelijkse handelen van praktiserende paramedici. Ook staat de verdere uitbouw van na- en bijscholingsactiviteiten op het programma om paramedische zorg zo goed mogelijk te laten inspelen op recente wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.




Razende Robot Reporter