Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag 7 april 2010

'Een feest om in te studeren'

Het project Windesheim Gebouw X in Zwolle van Broekbakema heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011 gewonnen. Architect en opdrachtgever ontvingen vandaag van juryvoorzitter Henk Ovink (ministerie van I&M) de speciale gevelplaquette en trofee. De jury is onder de indruk van het `intelligente, eenduidige, krachtige concept, de stedenbouwkundige inpassing, de mooie gelaagdheid, de heldere indeling en de detaillering. Dit moet een feest zijn om in te studeren.'

Uit het juryrapport: `Twee split-level bouwblokken verbonden door een atrium, met een gevel bestaande uit witte kruisjes en glas, op een groene terp. Heel simpel maar in alle opzichten prachtig uitgevoerd. De jury is unaniem van oordeel dat dit grote onderwijsgebouw met kop en schouders uitstijgt boven de rest.'

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury onder leiding van Henk Ovink (Ministerie van Infrastructuur & Milieu) en verder bestaande uit Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio), Haiko Meijer (Onix), Casper Schuuring (MONK architecten) en Dorine Boerboom (Zap Management & Advies in Vastgoed) - nomineerde naast de winnaar de projecten Ittersumerlanden in Zwolle van Heren 5 architecten uit Amsterdam en Landgoed Heidevloed in Halle van Architectenbureau Vincenth Schreurs uit Aalten.

Het winnende gebouw en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de zesde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass