Gemeente Harlingen



Onderzoek naar subsidierelatie met Hannemahuis en zijn gebruikers

De Rekenkamercommissie van de gemeente Harlingen gaat onderzoek doen naar de subsidierelatie tussen de gemeente en het Hannemahuis en zijn gebruikers.

Het Hannemahuis (centrum voor Harlinger cultuur en historie) is bekend als museum in Harlingen. Maar het Hannemahuis staat ook voor een samenwerkingsverband tussen negen organisaties, die op enigerlei wijze gebruik maken van het Hannemahuis. De samenstelling van deze groep organisaties is zeer divers. Naast het museum en gemeentearchief maakt ook de openbare bibliotheek hiervan deel uit. Andere organisaties die tot het samenwerkingsverband behoren zijn: de Vereniging Oud Harlingen, de Hein Buismanstichting, het Filmfonds, de werkgroep Stadshistorie, de Stadsgidsen en het Centraal Comité '45.

Dat het Hannemahuis en betrokken organisaties onderwerp van onderzoek zijn is niet ingegeven door een specifieke reden of aanleiding. De keus voor dit onderzoek is dat het Hannemahuis c.a. een zodanig maatschappelijk en financieel belang vertegenwoordigt dat het goed is om het (financiële) reilen en zeilen onder de loep te nemen.

Het onderzoek omvat een beoordeling van de rechtmatigheid, de transparantie, de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de financiële bijdragen van de gemeente aan het Hannemahuis en aanverwante organisaties. Hierbij komt onder meer aan de orde of alle subsidieregels en -voorwaarden zijn gevolgd, wat de rol van de gemeenteraad is, wat de bijdrage van de organisaties is geweest aan het realiseren van de gemeentelijke doelstellingen en een kosten/batenanalyse. Het onderzoeksrapport zal conclusies bevatten en aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van onderzoekers van Duintop Advies/Bureau Beleidsonderzoek.

De rekenkamercommissie heeft als taak om de controlerende en de kaderstellende rol van de gemeenteraad te versterken. De commissie doet dit door het uitvoeren van onderzoeken, met als doel te leren van het verleden.
De resultaten van het onderzoek zullen over enkele maanden bekend zijn en worden aangeboden aan de gemeenteraad van Harlingen.
---