Rijksgebouwendienst


Opening nieuwe bestemming Maallust en Klein Soestdijk

dinsdag, 12 april 2011

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent 12 april Maallust en Klein Soestdijk. De renovatie en nieuwe bestemming van deze twee monumentale complexen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Veenhuizen. Dit dorp met 200 jaar geschiedenis krijgt stap voor stap een nieuwe toekomst en laat zien hoe "levend" erfgoed kan zijn. Constructie intern van Maallust

Detail interieur van Maallust

Maallust, het voormalige agrarische bedrijf, met o.a. een melkfabriek en graanmaalderij. Nu een bierbrouwerij, winkel, kaasmakerij en outdoorcentrum. De voormalige directeurswoning van Justitie, Klein Soestdijk, is geschikt voor wonen, werken/horeca en bed & breakfast. Naar alle waarschijnlijk-heid wordt het later dit jaar in gebruik genomen.

In Veenhuizen zijn geschiedenis, gebouwen en grond onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijk, provincie en gemeente werken intensief samen om dit bijzondere erfgoed te renoveren én een nieuwe toekomst te geven. Ondernemers vestigen zich in Veenhuizen en zorgen voor nieuwe bedrijvigheid. Zoals hotel-restaurant Bitter en Zoet, rugkliniek Iprenburg, de zorgacademie met wellness en het gevangenismuseum.

Werken aan Veenhuizen staat ook de komende jaren centraal. Nog meer dan de afgelopen jaren wordt ingezet op publiek-private samenwerking. Kansrijke sectoren zijn justitie, zorg, onderwijs en toerisme/recreatie. Sectoren die goed passen bij de kwaliteiten van Veenhuizen en bij de mogelijkheden van gebouwen en voor nieuwbouw.

De ambitie van Veenhuizen om, samen met Frederiksoord/Wilhelminaoord een plaats te krijgen op de voorlopige Nederlandse lijst UNESCO Werelderfgoedlijst is gehonoreerd! De voordracht is 5 april j.l. door staatssecretaris Zijlstra bekend gemaakt. Dit is een belangrijke steun in de rug voor behoud en verdere ontwikkeling.

Samenwerken, het benutten en integreren van de cultuurhistorische kracht, economische kansen en ruimtelijke mogelijkheden is de ambitie voor de komende jaren. Zodat Veenhuizen een interessant en aantrekkelijk dorp is en blijft om te werken, wonen en recreëren.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Rijksgebouwendienst en Stichting Het Drentse Landschap.